Volledig scherm
Drie leerling-verzorgenden aan de slag in zorghotel Vitassist in Helmond. Tessa Vorstenbos, Evi Claessens en Rachel van Eemeren (vlnr) helpen de 92-jarige mevrouw Maria Visser. © FotoMeulenhof

Opleiding in de zorg met baangarantie in Helmond en omgeving

HELMOND - Vijf grote regionale zorginstellingen in Peelland gaan een nauwe samenwerking aan met de opleiders Fontys en ROC ter AA. Wie kiest voor een opleiding in de zorg krijgt van de instellingen een baangarantie. Zo willen zij de instroom van personeel vergroten én de aantrekkelijkheid van de zorgsector vergroten. 

Het gaat om het Elkerliek ziekenhuis, De Zorgboog, Savant, GGZ Oost-Brabant en ORO. Zij vormen samen met de twee opleiders een 'virtuele' campus. Dat wil zeggen dat medewerkers die bij een van de organisaties binnenkomen, gedurende hun loopbaan kunnen wisselen van werkgever. Een verpleegkundige in het Elkerliek kan dan bijvoorbeeld na verloop van tijd bij ORO gaan werken met mensen met een verstandelijke beperking, bij Savant of De Zorgboog ouderen in het verpleeghuis bijstaan of bij GGZ Oost-Brabant zich toeleggen op psychische hulpverlening.  

Nieuwe medewerkers nodig

De zeven deelnemers trappen de samenwerking komende maandag formeel af met het ondertekenen van een contract. Dat gebeurt in verzorgingshuis De Pannehoeve in Helmond. De zorgcampus vormt een onderdeel van het samenwerkingsverband Peel Duurzaam Gezond, waarin ook andere zorgaanbieders zitten, zoals de huisartsen. 

De zorg heeft jaarlijks veel nieuwe medewerkers nodig, onder meer vanwege de vergrijzing. Werkgevers willen er dus voor zorgen dat jongeren na hun middelbare school kiezen voor een opleiding in die sector. Of mensen die al elders werken verleiden om over te stappen. Dat wordt steeds lastiger omdat ook andere sectoren in het bedrijfsleven, zoals techniek of logistiek, schreeuwen om personeel. 

De vijf zorginstellingen hebben nu al samen ruim vierhonderd opleidingsplaatsen. Daar komen er veertig bij: twintig op MBO-niveau en nog eens twintig op HBO-niveau. Volgens Igor van Hooff, bestuurder van ROC ter AA, lijkt dat niet zo ambitieus, maar het komt neer op een plus van twintig procent. Immers, het aantal jongeren dat van de middelbare school afkomt gaat de komende jaren ook met tien procent krimpen. 

Drastisch veranderen

De  instellingen maken met de twee scholen ook afspraken voor bijscholing en vervolgstudies. Dit omdat de taken en de werkzaamheden in de zorg de komende tijd drastisch gaan veranderen, zegt bestuurder Jan Roelofs van ORO. ,,We vragen van onze mensen dat ze zelf meer initiatieven gaan nemen, dat ze meer aandacht besteden aan gastvrijheid en dat ze leren omgaan met nieuwe technieken." 

De deelnemers aan de zorgcampus gaan zich de komende maanden actief presenteren aan schoolverlaters, gemeenten en bedrijfsleven. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond