Volledig scherm
© Thinkstock

Opleiding veeboer aan Helicon in Helmond na bijna 60 jaar op slot

HELMOND - Als na de examens in mei de leerlingen van de Helicon MBO-opleiding Veehouderij de schoolbanken definitief verlaten, betekent dat ook het einde van een Helmonds begrip. Na 57 jaar gaat de opleiding voor veeboer in Helmond op slot.

Twintig eindexamenstudenten werken aan de Scheepsboulevard de laatste maanden af van een opleiding met een lange Helmondse historie. Daar opende al in 1959 een school voor nieuwe veehouders de deuren. Het vertrek komt niet onverwacht. Zo'n 30 medescholieren in de lagere klassen van dezelfde opleidingsrichting verkasten in september al naar hun nieuwe standplaats in Boxtel.

Maatwerk
In Boxtel biedt de opleiding nu onderdak aan zo'n 250 veeboeren in spe. Volgens Helicon-directeur Stan Vloet was verhuizing van Helmond naar Boxtel noodzakelijk. „We willen als school kwaliteitsonderwijs leveren. Daarvoor heb je een bepaalde massa aan scholieren nodig. In Helmond hebben we te maken met relatief weinig scholieren die de veehouderij-richting volgen. Bovendien volgen die onderwijs op verschillende niveau's. Als je maatwerk wilt leveren, weet je dat dit niet houdbaar is.”

Met het vertrek van de Veehouderij-scholieren blijven in Helmond de MBO-opleidingen Outdoor en Recreatie, Voeding en Voorlichting en Dierverzorging achter. Het gaat hier om ongeveer 600 leerlingen.