Volledig scherm
Impressie van de geplande omleiding bij Dierdonk.

Oppositie in Provinciale Staten: ‘Schrap omleiding Dierdonk’

HELMOND - Zes oppositiepartijen in Provinciale Staten gaan vrijdag proberen de omleiding rond de Helmondse wijk Dierdonk uit de plannen voor de N279 te krijgen. De Partij voor de Dieren, GroenLinks, CDA, PVV, 50Plus en CU/SGP vinden het niet verantwoord om deze weg aan te leggen.

De zes partijen (25 van de 55 zetels) zullen tijdens de vergadering van PS gezamenlijk een amendement indienen. Ze zetten vraagtekens bij het nut en de noodzaak van de omleiding. Ook menen ze dat de voordelen ervan niet opwegen tegen de schade aan de natuur en de leefbaarheid in het gebied. Bovendien wordt de omleiding veel te duur, aldus de zes.

De N279 tussen Veghel en Asten moet worden aangepast om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Het provinciebestuur koos vorig jaar voor een omleiding bij Dierdonk. Dat gebeurde na een overeenkomstig advies van de Stuurgroep N279. Daarin zaten ook vertegenwoordigers van de gemeenten langs de weg, waterschap Aa en Maas en Rijkswaterstaat. 

De Commissie voor de milieueffectrapportage concludeerde echter dat de keuze voor een omleiding niet goed onderbouwd was. De Partij voor de Dieren wijst ook op afwijzende reacties van de Brabantse Milieufederatie en tientallen inwoners van Dierdonk. Ook Gemert-Bakel is - als enige gemeente - tegen de omleiding.

  1. Schietincident Helmond: locatie onbekend, geen sporen gevonden en verdachte zwijgt
    Video + update

    Schietinci­dent Helmond: locatie onbekend, geen sporen gevonden en verdachte zwijgt

    HELMOND - De politie tast nog in het duister over wat zich precies in Helmond heeft afgespeeld in de nacht van zaterdag op zondag. Een 18-jarige jongen uit die plaats meldde zich ‘s nachts in het ziekenhuis met een schotwond. Een vriend van hem, 23 jaar oud, is aangehouden met een pistool en meer dan duizend euro op zak. ,,Dat zijn tot nu toe de belangrijkste feiten in het onderzoek”, laat de politie weten op haar website.

In samenwerking met indebuurt Helmond