Volledig scherm
Sjeik Maurice van de Brouwzolen in Brouwhuis. © Harry Weerts

Optocht Brouwhuis: waarom een prins als het ook met een sjeik kan?

HELMOND - Woarum? Het is een vraag die filosofen en andere kritische denkers vaak stellen. Niet dat carnavalsvierders in Brouwhuis van de wijsbegeerte zijn, toch is 'Woarum' een veelgehoorde kreet tijdens de zoals gebruikelijk ultrakorte optocht in de Helmondse wijk. Het is immers het carnavalsmotto van de Brouwhazen. Een simpele kreet waar de meest uiteenlopende vragen op kunnen volgen.

Volledig scherm
De Bolhoedjes met 'Woarum stinkt het zo in Brouwhuis'. © Jean Pierre Reijnen

Soms zijn dat zaken die de gemoederen aardig bezighouden. In Brouwhuis bijvoorbeeld de stankoverlast. Woarum stinkt het zo in Brouwhuis? De onwelriekende lucht blijkt tijdens de optocht niet afkomstig te zijn van mestverwerker Den Ouden, maar van de heren van vriendengroep De Bolhoedjes. Tijdens hun ritje op de platte kar worden ze immers overvallen door hoge nood.

Maar je kunt ook tijdens de optocht korte metten maken met kritiek op het uitgavepatroon van de carnavalsvereniging. Dat doen de Brouwhaasjes dus: 'Hun een neie wagen, wai ne neie wagen. Woarum? Doarum!' Probeer daar maar eens iets op af te dingen. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De optocht in Brouwhuis. © Jean Pierre Reijnen

De heren en dames van de Brouwzolen hebben het wel een beetje gezien met al die halsstarrige carnavalstradities. Woarum een prins? Je kunt ook een sjeik over de Peeleik laten paraderen. Sjeik Maurice in het geval van de Brouwzolen. Compleet met kameel en Arabische pracht en praal. Het recht om het tweebultige beest te berijden is echter voorbehouden aan het meisje Nancy. De stoom van de waterpijp blaast zo ongeveer in het gezicht van Maud. ,,Doe mij maar bier'', zegt ze met blik Bavaria in de hand. Toch traditioneel carnaval dus.

De uitslag:

Wagens:

1. De Brouwzolen

2. De Trekkers

3. VC de halve zolen.

Kleine wagens:

1. De Bolhoedjes

2. De Prinsengarde

Groepen:

1. 't trabantleger

Volledig scherm
De Bolhoedjes met 'Woarum stinkt het zo in Brouwhuis'. © Harry Weerts

Stuur zelf ook mooie foto's in naar ons fotoalbum.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond