Optocht Helmond: goeie sfeer, maar geen sneer

VIDEOHELMOND - Vroeger trok een jaar aan nieuws en gebeurtenissen voorbij in een carnavalsoptocht en werd de politiek op de hak genomen. In Helmond ontbreekt daarvan bijna elk spoor, al doet dat weinig af aan de sfeer langs de kant.

„Wiiiiiiiiiiiil is een Helmonder!” Uit zo’n honderd kelen klinkt het, als Prins Briek de 45e van Helmond alias William Verkoelen langsrijdt. De prinsenwagen van de Keijebijters, die voorop rijdt in de optocht, passeert tegen twee uur de feesttent vol Helmond Sport-supporters.

Op de Watermolenwal zijn zij zondagmiddag bijeengekomen voor 'wat extra sfeer langs de route'. En om hún William toe te zingen. Verkoelen geeft als trouwe clubsupporter en -sponsor het Helmondse carnaval dit jaar een Helmond Sport-tintje. De rood-zwarte clubsjaals sieren menig feestoutfit en elk uur klinkt wel ergens het lied 'Vur welleke club bende gai'.

„Een emotioneel moment”, noemt Maurice 'Mauske' van den Broek het toezingen van Verkoelen. Volgens de supporter kan Helmond 'ginne bittere prins kriege'. „Goed dat de Keijebijters hem kozen. Dit trekt het gewone volk weer wat meer bij het carnaval.”

Volledig scherm
Drukte op de Steenweg in Helmond tijdens de carnavalsoptocht. © Simon Rood
Volledig scherm
Helmond Sport bij de optocht in Helmond © ED

Wai zing'r ôk wir

Met andere woorden: 'Wai zing'r ôk wir', en laat dat nou net het thema zijn van deze carnaval. Kwam die slogan uit de verf tijdens de optocht? Wisselend, zo blijkt als bijna negentig acts voorbijtrekken.

Meer dan één groep kwam op het idee om overleden zangers er weer bij te laten zijn. Gespot: twee keer Elvis, twee keer Hazes en verder onder anderen Freddie Mercury, Armand en Michael Jackson. Nostalgie ook bij CV (nu TV) Olum, dat televisieseries van weleer tot leven wekt. Peppi, Kokki, Bassie, Adriaan, Ome Willem en Charlie's Angels; ze wandelen vrolijk mee.

Opvallend: geen enkel groot actueel Helmonds thema zit in de optocht. Geen burgemeester en haar schutting, geen gemeenteraadsverkiezingen, fraudeambtenaar of nieuw voetbalstadion. Yentl Sterk brengt het jaren geleden verdwenen Jazz in Catstown onder de aandacht, maar dat is vanwege het thema.

Volledig scherm
De #MeToo-discussie kwam ook voorbij in de Helmondse optocht. © Simon Rood

'Chinees Restaurant Mie Toe' snapt niks van alle ophef en sleept een wok van drie meter doorsnee achter zich aan. Een internationaal onderwerp, dat tot dusver in Helmond geen schandalen aan het licht heeft gebracht.

Baby-sjouwer

Verder natuurlijk veel lollige woordgrappen. Er loopt een 'baby-sjouwer' mee en een 'koploper met hoofdprijs' (bokaal op het hoofd, koffiekopjes aan de jas). Een Adviseur In Beleggen toont het publiek zijn koffer vol ham, kaas, jam en hagelslag.

Het aantal toeschouwers ligt aan de lage kant door de buien en de harde wind. Gelukkig zijn er groepen als Op De Camping, die de kleumende kijkers uitnodigen tot een dansje op een spontaan uitgerolde dansvloer.

De open vlaktes van de Watermolenwal en Havenweg bieden veel kijkgaten tussen het publiek, maar op de smalle Steenweg staat het volk rijendik. De sfeer is er goed als herriewagens de toegift vormen van de optocht. Ouderen kijken even moeilijk, de jeugd springt net wat harder mee. De ontvangst is wisselend, maar alle leeftijden konden dit jaar zeggen: 'Wai zing'r ôk wir'.

Hieronder volgt de uitslag van de carnavalsoptocht in Helmond:

Oitskieter 2018

Mie Toe

Jeugd

Wai ‘zing’ er ok wir bai

Individueel

1. En ik ben d’r ok wir baai
2. Ik ben ur ok wir nachtvorst
3. Vogelgeluiden

Paren

1. Dôr hullie ôk wir
2. De Notenkrakers
3. HaHa

Kleine groepen

1. De vervreemde vrienden
2. Wai zingen nie, wai floite
3. De hofdames
4. Wai zin(g) overgevloge oit ut sprookjesbos
5. Wai zing’r wir mi ons ge-emmer

Grote groepen

1. Wai zing’r ôk wir…om jallie drome te vange!
2. Wai zing‘er ôk wir
3. Wai zing’r ôk wir stelletje dozen
4. TV. Olum Dees series zing’r ôk wir

Wagens

1. IJzersterk
2. Slakkenrace
3. Wie wint er
4. 1001 nacht
5. Drukwerk
6. De narren
7. Disney is er ook
8. Op de camping

Kinderoptocht

Wai

Volledig scherm
Een feestwagen geïnspireerd op Formule 1-coureur Max Verstappen. © Simon Rood
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond