Volledig scherm
amateurvoetbal voetbal stockadr © Thinkstock

Oranje Zwart Helmond verliest over één jaar zijn terrein

HELMOND - Oranje Zwart Helmond kan nog maximaal één seizoen voetballen op de huidige plek op sportpark De Braak. Daarna verliest het zijn accommodatie; de huurovereenkomst wordt opgezegd. Dit heeft de gemeente de club laten weten.

Volgens sportwethouder Frans Stienen heeft Oranje Zwart de voorbije jaren te weinig gedaan om een vitale vereniging te worden. „Dat ontkennen ze zelf, maar ik kijk naar de feiten.” Daarnaast moet de gemeente tijdig over het terrein van de club kunnen beschikken om het sportplan voor De Braak in gang te kunnen zetten, uiterlijk op 1 juli 2018, stelt Stienen.

Het sportpark moet de komende jaren een metamorfose ondergaan. Er wordt uitgegaan van een nieuw schoolgebouw voor het Dr. Knippenbergcollege en een nieuw stadion voor Helmond Sport met daarin onder meer gezamenlijke faciliteiten voor de amateurvoetbalclubs MULO en Helmondia. Daarbij zou Oranje Zwart nog kunnen aansluiten, aldus Stienen. „Daarover kunnen we om de tafel.”

Netjes
Stienen erkent dat hij snel is geweest met zijn boodschap aan Oranje Zwart. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het plan. „Maar als de raad instemt, en daar ga ik van uit, hebben we een jaar voorbereidingstijd nodig.” Langer kan niet, stelt hij, want het Dr. Knippenbergcollege wil vooruit. „Als je dit weet is het wel zo netjes om Oranje Zwart nu al in te lichten.”

Bestuurslid en woordvoerder Rabi Bouterfas van Oranje Zwart toont zich strijdbaar. Hij richt zijn pijlen op Stienen. „Hij is de wethouder van de elite, niet van heel Helmond. Waardeloos. Het is gewoon zijn bedoeling dat wij verdwijnen. Op deze manier probeert Stienen chaos te creëren, zodat onze leden gaan lopen.” Stienen zal volgens Bouterfas niet in zijn opzet slagen. Desnoods moet de rechter er maar aan te pas komen, zegt hij.

Bouwwerkzaamheden
Bouterfas vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente volgend jaar al kunstgras wil gaan aanleggen op de plek van zijn club. „De nieuwbouw komt aan de kant van MULO. Waarom dan niet die club zolang onderbrengen bij Helmondia of bij ons? Als dan het nieuwe gebouw klaar is, kunnen de amateurclubs daar naartoe, ook wij.” Volgens Stienen kan dit niet. Er gaan bij de start van de bouwwerkzaamheden meteen zo veel voetbalvelden uit, dat zonder kunstgras een capaciteitsprobleem zou ontstaan.

Eerder kregen HVV Helmond en RKPVV te horen dat hun sportparken gaan verdwijnen. Maar voor deze clubs is dat pas over drie jaar. Ook deze maatregel is het gevolg van een nieuwe visie op het Helmondse amateurvoetbal. Die moet een eind maken aan veldenoverschotten enerzijds en -tekorten anderzijds en zorgen voor vitale, toekomstbestendige verenigingen.

In samenwerking met indebuurt Helmond