Helmond Sport voor de gewonnen promotiewedstrijd tegen Fortuna Vlaardingen op 23 juni 1968. Onderste rij, derde van links  Lambert Kreekels
Volledig scherm
Helmond Sport voor de gewonnen promotiewedstrijd tegen Fortuna Vlaardingen op 23 juni 1968. Onderste rij, derde van links Lambert Kreekels © FotoMeulenhof

Oud-voetballer Lambert Kreekels (75) overleden

NecrologieHELMOND - Eeuwig topscorer van Helmond Sport, die titel zal de woensdag aan het coronavirus overleden Lambert Kreekels wel altijd houden.

Zeshonderd gulden per jaar. Dat verdiende Lambert Kreekels in 1962 in zijn eerste jaar als ‘betaald’ voetballer bij Helmondia. Daar moest de belasting nog van af. ,,Bij Philips verdiende ik destijds 125 gulden per maand, dus het was een leuke aanvulling”, zei hij daar over. Kreekels bleef er altijd bij werken. Zo begon hij later als programmeur bij Drukkerij Helmond.

Lambert Kreekels voor EVV Eindhoven tegenover Jan Jongbloed
Volledig scherm
Lambert Kreekels voor EVV Eindhoven tegenover Jan Jongbloed © Meulenhof

Na een lange carrière als semi-prof, die Kreekels in 1981 afsloot, stonden 172 doelpunten op de teller. Daarvan maakte hij er 78 voor Helmond Sport, waarmee hij eeuwig topscorer is. Hij dacht niet dat het record ooit verbroken wordt. ,,Geen enkele speler blijft namelijk nog lang bij één club.”

Toch vond hij zichzelf geen echte goalgetter. ,,Ik was meer een spelverdeler, liet anderen scoren. Spitsen als Leo van der Linden en Cees Schapendonk waar ik mee voetbalde, maakten er twintig of dertig per seizoen. Ik weet nog dat de topscorer van de week in de eerste divisie drie flessen Martini kreeg van een sportblad. Van der Linden had zijn hele kast vol staan. Daar hebben we met z’n allen van gedronken.”

Eredivisie

De kwaliteiten van Kreekels brachten hem twee keer in de eredivisie, met FC Den Bosch en EVV Eindhoven. Zelfs Rinus Michels was gecharmeerd van hem. De Ajax-coach zou eind jaren 60 ooit voor Kreekels op de tribune hebben gezeten. ,,Dat was tegen Cambuur. Een week later kwam Michels weer. We speelden toen tegen RHC. Als tegenstander had ik Johan Neeskens. Kun je nagaan hoeveel ballen ik kreeg...”

Supporters kozen in 2000 het 'Helmond Sport van de Eeuw'. Staand tweede van rechts Lambert Kreekels.
Volledig scherm
Supporters kozen in 2000 het 'Helmond Sport van de Eeuw'. Staand tweede van rechts Lambert Kreekels. © Kees Martens

Hij haalde deze anekdote op bij een interview uit 2017 over drie generaties Kreekels. Zoon Bertran speelde eveneens drie periodes op De Braak. Vader en zoon waren als voetballer totaal verschillend, zei Lambert. ,,Bertran had meer karakter dan ik. Hij wilde echt winnen. Ik maakte op mijn 29ste de eerste sliding.” Een aanvaller hoefde in zijn ogen geen duels te winnen, hij moest ze ontwijken.

De voetbalgenen zijn verder doorgegeven aan Bertrans zonen Mees (nu Jong PSV) en Reva (vv Gemert). Zelf trapte Lambert voor het eerst fanatiek tegen een bal op een veld tussen de Dijksestraat en Uiverlaan in Helmond. Als achtjarige jongen meldde hij zich aan bij Helmondia. Een bijzondere keuze: de hele familie was voor HVV. Zijn vader zat zelfs in de technische commissie van die club, maar ging wel trouw naar de wedstrijden van Lambert kijken.

Mooiste tijd

Als Helmond Sport in 1967 de proflicentie overneemt van het noodlijdende Helmondia’55, maakt Kreekels met een groot aantal ploeggenoten de overstap. Het eerste seizoen noemde hij later het hoogtepunt van zijn Helmondse voetbaljaren: de promotie naar de eerste divisie. Zijn mooiste tijd beleefde Kreekels naar eigen zeggen in Eindhoven. ,,Wij promoveerden naar de eredivisie, in gedachten zie ik die tijd nog regelmatig als een film terug.”

Toch gaat Kreekels de geschiedenis in als clubicoon van Helmond Sport, waar hij in 1981 zijn carrière als semi-prof afsloot. Niet voor niets werd hij door supporters in 2000 gekozen in het elftal van de eeuw. En twee jaar geleden in het Gouden Helmond Sport-elftal.

Drie generaties Kreekels, met Mees, Bertran, Lambert en Reva. (2017)
Volledig scherm
Drie generaties Kreekels, met Mees, Bertran, Lambert en Reva. (2017)

Hij was ook nog actief in het amateurvoetbal, bij Neerkandia, Helmondia en eerst drie jaar als speler-trainer van Stiphout Vooruit. Kreekels werd zelfs nog geselecteerd voor het Brabants elftal van de onderafdeling. Het bleef bij één testwedstrijd. ,,Ik denk dat de leeftijd een probleem was.” Kreekels was toen 39.

In samenwerking met indebuurt Helmond