Volledig scherm
Ouisam Karim (24) is in een hel beland. De Helmonder zit na een vakantie in Marokko al een maand vast in de Spaanse enclave Melilla. Daar wordt hij voor illegale migrant aangezien. Zijn Nederlandse paspoort is ingenomen. © ED

Ouisam uit Helmond heeft slaapplek in Melilla, maar nog altijd geen paspoort

HELMOND - Ouisam Karim (24), de Helmonder die al een maand vastzit in migrantenstad Melilla, is blij dat er eindelijk aandacht is voor zijn benarde situatie. ,,Hopelijk komt er nu ook een oplossing.”

Het gaat iets beter met Ouisam Karim uit Helmond. Hij hoeft niet meer op straat te slapen nu hij onderdak heeft gevonden in Melilla, dankzij bemoeienis van de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. Die heeft daar nog kennissen wonen en bij die mensen kan Karim nu slapen. ,,Ik kan hier eindelijk wat tot rust komen”, laat Karim weten vanuit Melilla. ,,Ik eet goed en probeer sterk te blijven.”

Quote

Ik lees nu ook de goedbedoel­de reacties van de ambassade en de gemeente Helmond. Waar waren zij al die tijd dan? Zij wisten van mijn situatie

Ouisam Karim, Gestrande Helmonder

Alle aandacht die er nu voor zijn zaak is, doet hem goed. ,,Ik voel me eindelijk gehoord, door alle media-aandacht. Maar ik weet nog steeds niet wanneer ik mijn paspoort terugkrijg.”

Illegaal

Ouisam Karim zit al ruim een maand vast in Melilla. In de Spaanse enclave, in het noorden van Marokko, is hij begin september aangehouden door de politie. Karim wilde per boot naar Málaga reizen, maar de lokale autoriteiten zien hem aan voor een illegale migrant. In Melilla verblijven grote aantallen vluchtelingen, die het Europese vasteland proberen te bereiken.

Volledig scherm
Ahmed Marcouch. © ROBIN UTRECHT

Ouisam Karim belandt in de cel, omdat de Spaanse nationale politie denkt dat zijn geldige paspoort een replica is. Die truc zien ze wel vaker in Melilla. De jonge twintiger wordt formeel verdacht van identiteitsfraude, maar hoeft niet in de rechtbank te verschijnen. Hij wordt weer vrijgelaten, zónder paspoort.

Maar zonder dat document zit hij dus klem in niemandsland. Karim heeft de voorbije weken noodgedwongen op straat geslapen in Melilla, omdat hotels eisen dat hij zich kan identificeren. Hij is intussen al beroofd en mishandeld in de onveilige stad.

Vingerafdrukken

De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn met de zaak bezig, maar een oplossing is er nog altijd niet. De Spaanse autoriteiten zeggen dat ze aan het wachten zijn op de vingerafdrukken van Karim. Die moeten worden aangeleverd door de ambassade in Madrid. Op die manier kan Karim ‘geïdentificeerd’ worden. Het is onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren.

Op sociale media wordt zijn verhaal inmiddels massaal gedeeld. NRC Handelsblad en de Spaanse krant El País benaderden de Helmonder ook. ,,Ik ben blij met alle media, dat houdt de druk erop. Maar ik lees nu ook de goedbedoelde reacties van de ambassade en de gemeente Helmond. Waar waren zij al die tijd dan? Zij wisten van mijn situatie.”

Karim wordt nu bedolven onder de aandacht. Maar hij neemt niet alle telefoontjes meer op, dat kost hem te veel kracht. ,,Dan moet ik weer het hele verhaal vertellen. De belletjes van vrienden en familie houden me op de been. En Mohammed Chahim (Europarlementariër uit Helmond, red.) vraagt elke dag hoe het met hem gaat. Hij probeert me al lange tijd te helpen, net als M’hamed Yahia (raadslid GroenLinks, red.) trouwens. Die hebben het hart op de juiste plaats.”

In samenwerking met indebuurt Helmond