Volledig scherm
© Bert Jansen

Overvallen Helmonder: 'Ik dacht dat ik zou eindigen als Mien Graveland'

HELMOND - Christian Bloemers dacht even kort aan Mien Graveland toen hij zondagochtend bij een overval vastgebonden op bed lag. "Als ze een vrouw van 86 doodslaan, waarom mij dan niet?"

Christian Bloemers (44) stond zondagavond op het punt om de politie nog een keer te bellen. Of agenten voor op straat misschien de wacht konden houden. Zijn 74-jarige moeder Christine stond vlak voor het slapen gaan namelijk te trillen op haar benen. "Uiteindelijk ben ik toch even naar bed gaan, maar wel om drie uur  weer opgestaan", vertelt ze. "Ik dacht: ze zullen 's ochtends niet nog een keer aan mijn bed staan."

Mannen met bivakmutsen
Christine, haar man Jan (74) en zoon Christian worden zondagochtend rond half zeven thuis overvallen in de Hemelrijksestraat in Helmond. Christine heeft vlak daarvoor water bijgevuld in de beademingsmachine van haar man, die lijdt aan ALS. Als ze net weer in bed ligt, staan er ineens twee mannen met zwarte bivakmutsen aan het voeteneinde.

"Ze zeiden: 'Politie, politie', maar veel te zachtjes. Ik geloofde er niks van. De kleinste van de twee kwam naar me toe: 'We weten dat uw man heel ziek is. Als u stil blijft liggen, overkomt hem niks.' Ik durfde niks meer te doen, ook omdat de andere overvaller een grote hamer vast had."

Tie-wraps
De twee mannen zijn op zoek naar geld. Ervoor of erna, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk, zijn ze de kamer van zoon Christian ingeslopen. Ook hier roepen ze dat ze van de politie zijn. Ze schudden hem wakker en vragen hem op zijn buik te gaan liggen. "Ik was helemaal gedesoriënteerd en ben om een of andere reden omgedraaid. Daarna bonden ze mijn handen vast met tie-wraps."

Ook bij hem vragen de overvallers om geld. Hij wijst ze op de tas naast zijn bed waar een paar duizend euro in zit. "We hebben een begrafenisonderneming en er wordt soms contant betaald", verklaart Christian de tas. "De overvallers vroegen waar de rest van het geld was, maar ik had alleen in mijn spijkerbroek nog wat zitten." Uiteindelijk gaan ze ervandoor met het geld, sieraden en gsm's.

De overvallers zijn misschien op zoek naar het geld dat tot vier weken geleden nog in huis lag. Dat had de familie gespaard om het huis te verbouwen. Het werd meegenomen tijdens een inbraak: "Hoeveel het was? Veel", is het enige dat Christian kwijt wil. "Maar uiteindelijk kan me dat geld niet eens zoveel schelen. Vooral dat ze aan je bed staan maakt indruk."

Mien Graveland
Terwijl hij vastgebonden op zijn buik lag, voelde hij zich vooral machteloos. Hij is bang dat zijn 
moeder en vader, die uiteindelijk niks van de overval meekreeg, iets overkomt. En hij vreest voor zijn eigen leven, geeft hij toe: "Ik dacht echt dat ze me zouden gaan opruimen. Even flitste Mien Graveland (slachtoffer overval 2014. red.) door mijn hoofd. Ik dacht dat ik zou eindigen zoals haar. Als ze een vrouw van 86 doodslaan, waarom mij dan niet?"

Christian kijkt ook naar de toekomst. Wat als hij nog een derde keer slachtoffer wordt van een inbraak of overval? "Ik ben wel bang voor wat er dan gebeurt. Er zit zoveel woede in mij. Als het me nog een keer overkomt, sta ik niet voor mezelf in."