Volledig scherm
© Thinkstock

Ozb stijgt in Helmond het hardst, in Deurne juist daling (kaart)

HELMOND - Van heel Brabant stijgt de belasting voor huizenbezitters en andere pandeigenaren komend jaar in Helmond het hardst. Vooralsnog. Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis. De zogeheten onroerendezaakbelasting (ozb) in de stad neemt in 2017 met 9 procent toe.

In het onderzoek werd de ozb in 109 van de 390 Nederlandse gemeenten bekeken, iets meer dan een kwart dus. Gemiddeld neemt de ozb toe met 1,3 procent. Helmond steekt daar met zijn 9 procent in negatieve zin boven uit. In praktijk komt dat neer op ongeveer drie tientjes. Tegelijkertijd gaat in Helmond de afvalstoffenheffing fors omlaag en blijft de rioolheffing gelijk. Als je kijkt naar de verzameling gemeentelijke belasting, de woonlasten, dan zijn inwoners maar een paar euro's duurder uit dan dit jaar.

Precies dat laatste is in Helmond de reden voor het verhogen van de ozb.

Toch beperken veel andere gemeenten het stijgen van de ozb. Terwijl ook daar de afvalstoffenheffing omlaag gaat. Met name Deurne valt wat dat betreft op. In die gemeente daalt de onroerendezaakbelasting met liefst 11 procent. Omdat ook het verwerken van het afval goedkoper wordt, zijn bewoners daar volgend jaar gemiddeld 35 euro minder kwijt aan belastingen. Zo kan het dus ook.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vrouwen uit Helmond, Riethoven en tientallen anderen gechanteerd door Tinderafperser
    video

    Vrouwen uit Helmond, Riethoven en tientallen anderen gechan­teerd door Tinderaf­per­ser

    WOU - Tientallen jonge vrouwen die op datingsites Tinder en Badoo zochten naar een vriendje werden vermoedelijk slachtoffer van een keiharde afperser en zijn vrouwelijke handlangers. Met naaktfoto’s werden ze gedwongen tot seks en het afstaan van geld. Het verspreiden van vele blootbeelden gaf de hoofdverdachte daarnaast aanzien in de lugubere wereld van het ‘exposen’. Een van de vrouwen is volgens de politie afkomstig uit Helmond.

In samenwerking met indebuurt Helmond