Volledig scherm
PREMIUM
De Kempel in Helmond © FotoMeulenhof

Pabo's moeten weer meer bijspijkeren bij schrappen toelatingstoetsen

HELMOND/EINDHOVEN - De toelatingstoetsen schrappen voor lerarenopleiding Pabo, zoals de Haagse politiek wil, heeft direct invloed op het onderwijsprogramma. ,,Ze zijn ooit ingevoerd om het kennisniveau bij de start van de studie te garanderen. Dat moet je dan in de opleiding weer gaan aanpakken”, stelt Marcel Lemmen, bestuurslid van Hogeschool De Kempel in Helmond.   

Volledig scherm
Marcel Lemmen © De Kempel

De kwaliteit van studenten die met de lerarenopleiding begonnen, moest omhoog. Daarom besloot de politiek vijf jaar geleden om vooraf te toetsen op aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Leerlingen van het vwo hoeven die niet te maken; wie van havo komt, alleen de toetsen van vakken die men niet in het eindexamenpakket heeft en mbo’ers krijgen alle toetsen. Per toets is er één herkansing.

Dit heeft effect gehad: de pabo’s krijgen minder eerstejaars. Zo slaagde 74,2% voor de aardrijkskunde-toets en 68,4% voor geschiedenis (cijfers 2018-2019). Van de mbo’ers bleef de helft over.

Nu het tekort aan leerkrachten verder toeneemt, wil diezelfde politiek de toetsen schrappen. ,,Ze loopt hiermee vooruit op een groot onderzoek. Researchned is in opdracht van het ministerie bezig met een brede evaluatie van de effecten van de toelatingstoetsen. Het rapport verschijnt waarschijnlijk in november”, weet Lemmen.   

In samenwerking met indebuurt Helmond