Volledig scherm
PREMIUM
In plaats van een kaartje achter de voorruit te leggen, moeten mensen die in Helmond parkeren straks hun kenteken invoeren op de parkeerautomaat. © Thinkstock

‘Pakkans’ groter als scanauto rijdt in Helmond: ‘Ook als het hard regent controleren we’

HELMOND - Wie in Helmond parkeert zonder te betalen, loopt binnenkort een grotere kans op een boete. Vanaf april hebben handhavers namelijk de beschikking over nieuwe scanvoertuigen. ,,We kunnen nu ook bij slecht weer controleren.”

Volledig scherm
Een handhaver deelt een boete uit (foto ter illustratie). © RV

Medio 2020 moet op alle betaald-parkeerplaatsen in Helmond kentekenherkenning zijn ingevoerd. In plaats van  een kaartje achter de voorruit te leggen, moeten mensen straks hun kenteken invoeren op de parkeerautomaat. Scanscooters en scanauto's controleren vervolgens de nummerplaten, zodat het duidelijk wordt of mensen ook daadwerkelijk hun parkeergeld hebben betaald. Op de Ameidewal en de Kegelbaan zijn de automaten al aangepast. In april wordt voor het eerst proefgedraaid met dit systeem. 

Helmond blijft werken met hetzelfde aantal handhavers, zo maakt de gemeente duidelijk. Wel wordt de werkwijze anders als de scanvoertuigen eenmaal in gebruik zijn. De gemeente wil ‘informatiegestuurd gaan handhaven’. Op plekken waar aantoonbaar veel overtredingen zijn, zal er nog meer gecontroleerd worden. ,,Daarmee verhogen we de pakkans en hopen we op een betere betalingsdiscipline”, aldus een woordvoerder. ,,Ook kunnen we met de scanauto bij slechte weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij veel regen, toch controleren.”

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (20%)
  • Kattegat (18%)
  • Keiestad (62%)
412 stemmen