Volledig scherm
De kantine van ROC Ter AA in Helmond. © Ton van de Meulenhof

'Paraplu' voor vroegtijdige schoolverlaters in regio Helmond

HELMOND - Zo'n zeventig mbo-leerlingen uit de regio Helmond krijgen komend jaar extra hulp bij het behalen van hun diploma of het vinden van werk. Dat is het streven van Peel Portaal, een nieuw project tegen vroegtijdig schoolverlaten.

De naam Peel Portaal is nieuw, de activiteiten die eronder vallen feitelijk niet. Het is eerder een 'paraplu' waaronder scholen als ROC Ter Aa en Praktijkschool hun krachten bundelen met werkbedrijf Senzer. Waar nodig krijgen potentiële uitvallers hulp bij hun studie of het leren van een vak in de praktijk.

Door verschillende wetswijzigingen in de afgelopen jaren dreigen kwetsbare jongeren tussen wal en schip te vallen, aldus René Niks, directeur arbeidsintegratie van Senzer. Dit werkbedrijf is actief in Helmond en de zes omliggende gemeenten.„De participatiewet is gekomen, de Wajong is afgeschaft. Gemeenten kregen de opdracht om toch iets te bedenken voor die categorie jonge mensen.”

Drie jaar geleden begon Senzer (toen nog Atlant Groep) daarom al met het project Van School Naar Werk. Afgelopen jaar lukte het daarmee om zo'n 45 leerlingen van de Praktijkschool en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) aan een baan te helpen. Onder hen zijn ook jongeren die het niet lukt een startbewijs te behalen voor het mbo via het zogeheten entreeonderwijs.

Peel Portaal wil dus komend jaar ook nog eens zeventig mbo'ers op weg helpen. Dat is ongeveer het aantal dat in de regio Helmond jaarlijks zonder diploma het middelbaar beroepsonderwijs verlaat. Daardoor maken zij een minder goede - of geen - start op de arbeidsmarkt.

Quote

Als school hebben wij expertise in jongeren toeleiden naar een diploma. Senzer heeft expertise in het toeleiden naar werk

Projectleider Bert Engelen

Veel nieuwe hulpprogramma's worden er niet opgezet. „We willen bestaande structuren gebruiken,” aldus projectleider Bert Engelen. Hij is twee jaar geleden vanuit ROC Ter Aa ingevlogen om bij Senzer Peel Portaal op te zetten. „Als school hebben wij expertise in jongeren toeleiden naar een diploma. Senzer heeft expertise in het toeleiden naar werk. Door elkaar te versterken willen we gaten dichten. Maar alleen als het nodig is. Wat regulier kan, doen we regulier. Als iemand overvraagd wordt, kan die bij Peel Portaal terecht.”

Jongeren die op school dreigen uit te vallen, kunnen bijvoorbeeld een oriëntatieweek volgen bij Senzer. Die bestaat al voor leerlingen die Van School Naar Werk volgen. Door activiteiten, spellen, testen en korte stages blijkt welke talenten de leerling heeft. Dan volgt een besluit: terug naar school of toch alvast aan het werk.

In vier branches heeft Senzer werkgevers gevonden die vanaf 2018 werkplekken beschikbaar stellen: in de bouw (via de opleiding SBRH in Mierlo), dienstverlening, logistiek en groenbeheer. „Dat zijn de portalen,” aldus Engelen. „In de toekomst komen er ook portalen voor techniek, retail, horeca en food komen. Als er maar werkgelegenheid in is.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond