Volledig scherm
PREMIUM
▲ Bij Mireille, Demi, Mark en Zoë Giebels (v.l.n.r.) rust geen taboe op speciaal onderwijs. © FotoMeulenhof

Passend onderwijs: een voorlopige balans

HELMOND/EINDHOVEN - Minister Arie Slob gaat in maart de regio in om te horen hoe passend onderwijs verbeterd kan worden. Een mooi moment om de voorlopige balans op te maken: wat heeft passend onderwijs ons gebracht en wat mankeert eraan?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van het speciaal onderwijs, menen Mark en Mireille Giebels uit Helmond. „Ze denken dat daar met stoelen door de klas gegooid wordt”, zegt Mark. „En dat er alleen zwakzinnige kinderen met een laag IQ zitten”, vult Mireille aan. Zelf weten ze wel beter. Dochter Demi (12) zit al haar hele schoolgaande leven op De Hilt, een school voor speciaal onderwijs in Helmond. Sinds drie weken gaat ook haar zusje Zoë (10) er naartoe, nadat zich in de afgelopen anderhalf jaar een angst- en dwangstoornis ontwikkelde bij het meisje. Als ze met een potlood haar lip aanraakt, kan ze ineens bang zijn om ziek te worden. Of ze legt zichzelf dwingende rituelen op, zoals het tellen van traptreden. De juf wist zich er geen raad mee en had met een grote klas weinig tijd er aandacht aan te besteden. „Zoë was doodongelukkig, ze zat elke dag huilend in de auto.”

  1. Helmonder Willem Vogels blaast Schlagerfestival nieuw leven in: op 14 december in Eindhoven
    PREMIUM

    Helmonder Willem Vogels blaast Schlager­fes­ti­val nieuw leven in: op 14 december in Eindhoven

    HELMOND/EINDHOVEN - Ich bin wie du, Rosamunde, Santa Maria. Schlagers die ook in Nederland grote hits werden. Voor de liefhebbers van het Duitse lied was het Schlagerfestival in Kerkrade een jaarlijks hoogtepunt. Willem Vogels (56) wil die tijden doen herleven. De Helmondse beroepsmuzikant/tekstschrijver heeft de rechten van dit festival overgenomen. Op zaterdag 14 december treden Duitse artiesten op in het dan nog geopende Beursgebouw.

In samenwerking met indebuurt Helmond