Patronaat bijna klaar voor feestelijke opening

Nu de bouwhelmen en de steigers zijn verdwenen, kunnen de kwasten en verf tevoorschijn worden gehaald. Het Patronaat, aan de Tweede Haagstraat in Helmond, nadert het einde van een grondige renovatie. De vijf nieuwe huurders hebben inmiddels de sleutels gekregen en willen zo snel mogelijk open.

Afdeling Online is een van de trotse ondernemingen in het Patronaat. Het marketingbureau is zelfs al 'open for business' en heeft de hele eerste etage gehuurd. ,,We zitten hier nu officieel een dag en zijn heel blij. We wilden een representatief pand. Er is veel licht en ruimte genoeg", vertelt Sanne Schepers (29), die uitkijkt naar de samenwerking met de andere huurders. ,,Ons bureau richt zich vooral op de creatieve en culturele sector. Dus dat sluit mooi aan."

Want wie zitten er straks nog meer in het nieuwe Patronaat? Wel, de gemeente Helmond ging vooral op zoek naar zogenaamde 'ambachtelijke ondernemers'. Zo hebben ‘t Patronaald (een kleding- en naaiatelier) en het Grafisch Atelier (grafisch ontwerp en kunst) een ruimte gehuurd. Ook Kookcreatie (catering en workshops koken) en Atelier & zo (woondecoratie) hebben zich gevestigd in het gebouw in Helmond-West. Er zijn overigens nog een aantal units te huur. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Het Patronaat in Helmond West is in gebruik genomen © FotoMeulenhof

Allegaartje

't Patronaat, van 1930, was verworden tot een allegaartje. In de jaren tachtig werd er hier en daar aangebouwd, waardoor het rijksmonument nogal ingekapseld raakte. Het pand was in het verleden de uitvalsbasis voor allerlei rooms-katholieke verenigingen. Later werd het eigendom van de gemeente. In 2013 besloot de politiek dat 't Patronaat opgeknapt moest worden. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen is het ook weer voor het publiek toegankelijk.

Op 10 maart, de dag van de feestelijke opening, moet alles af zijn. Angie Gratton (43) van het Grafisch Atelier begon gisteren met het schilderen van haar nieuwe bedrijfsruimte. ,,We hebben er veel zin in. Het is nog niet voor te stellen, maar over een aantal weken staan onze machines hier", vertelt Gratton, die zich samen met drie andere zelfstandig ondernemers heeft verenigd. ,,Een ideale oplossing om zo samen te werken. Op deze manier is het ook goed betaalbaar."

Het Grafisch Atelier gaat onder meer werken met een letterpress- en een zeefdrukmachine. ,,We willen graag mensen enthousiasmeren voor het grafische vak. In de toekomst kunnen we misschien ook workshops aan middelbare schoolleerlingen geven", zegt Gratton, die zelf naar de gemeente stapte om te informeren naar de mogelijkheden. ,,Ik heb heel veel vanuit huis gewerkt. Dat had ik op een gegeven moment wel gezien."

Authentiek

Wie door de gangen van 't Patronaat loopt, kunnen de authentieke details haast niet ontgaan. Originele gevels en kozijnen zijn weer zichtbaar en bovendien is er gebruikgemaakt van monumentenglas. De plafonds zijn hoog en het sanitair is zwart-wit betegeld. De nieuwe deurklinken zijn een replica van die uit vervlogen tijden. ,,Overal is over nagedacht", vindt Sanne Schepers van Afdeling Online. ,,Het is een plek waar je mensen kunt ontvangen."

Niet onbelangrijk: alle oude aanbouw is verdwenen, waardoor er voldoende licht naar binnen komt. Op korte termijn worden er ook parkeerplaatsen aangelegd. En er komt groen rond het nieuwe Patronaat. De totale kosten van het ambachtscentrum bedroegen ongeveer een miljoen euro.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond