Volledig scherm
© ANP

Peel 6.1 stopt met extra hulp huishouden

HELMOND - Bewoners van de zes Peelgemeenten kunnen vanaf komend jaar geen nieuwe aanvraag doen voor een regeling waarmee ze goedkope huishoudelijke hulp kunnen inhuren. Mensen die al van de regeling gebruikmaken kunnen dit blijven doen tot eind 2017. Het geld dat hiermee wordt uitgespaard gaat naar mensen die vanwege beperkingen extra veel uren hulp nodig hebben.

Dit voorstel is voorgelegd aan de raden van de zes gemeenten die samenwerken in Peel 6.1.

Het gaat om de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) die het ministerie van Volksgezondheid over de jaren 2015 en 2016 heeft ingesteld. Doel was de werkgelegenheid bij aanbieders van huishoudelijke hulp te stimuleren. De regeling moest de gevolgen van bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verzachten.

Kwetsbaar
Gemeenten konden met de HHT hun inwoners een subsidie geven op professionele huishoudelijke hulp. Het idee was dat kwetsbare mensen die meer uren hulp wilden dan ze kregen op grond van hun Wmo-indicatie, een aanvraag zouden doen. Maar in de praktijk bleek dat de aanvragen vooral kwamen van zeventigplussers met hogere inkomens die particuliere hulp eerder uit eigen zak betaalden. Met de HHT-regeling konden zij die hulp goedkoper inhuren. De Wmo-raden van de zes gemeenten willen om deze reden van deze invulling af.

Enige groei
Van de regeling maakten in 2015 672 mensen gebruik, die samen 24.551 uren hulp kregen. Dat kostte de zes gemeenten 321.000 euro, 18 procent van het beschikbare budget van 1,8 miljoen euro. Over 2016 is nog wel enige groei voorzien, maar de verwachting is dat aan het einde van het jaar nog een miljoen euro in de pot blijft.

Zorgtaken
Gemeenten hoeven het geld dat ze overhouden aan de HHT niet terug te geven aan het Rijk, mits ze daarmee andere zorgtaken betalen. De zes Peelgemeenten willen dit geld vooral gaan besteden aan thuiswonende mensen met zware beperkingen die naast huishoudelijke hulp ook medische begeleiding nodig hebben. Dat betreft vooral thuiswonende ouderen met beginnende dementie. Ook kan het geld gaan naar de kleine groep mensen die extreem veel uren schoonmaak nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege stofallergie.

Werkgelegenheid
Het gebruik van HHT-geld leidde wel tot meer werkgelegenheid. In de zes Peelgemeenten waren dat in 2015 bijna achttien voltijds banen. Omdat werknemers in deze sector gemiddeld twaalf uur per week werken, gaat het om vijftig mensen. In 2016 is voorzien dat de HHT-regeling goed is voor veertig voltijdbanen, 120 mensen.