Volledig scherm
Pieter Klumpers uit Helmond tijdens de opnamen van een reclamespotje in Eindhoven. © René Manders/fotomeulenhof

Pieter Klumpers uit Helmond is Kerstman, de tweede van Europa zelfs

HELMOND - Door het jaar heen is hij teamleider bij Senzer, maar in de decembermaand leeft Pieter Klumpers voor zijn rol als weldoenend kindervriend.

In de woonkamer van zijn huis in de Helmondse wijk Dierdonk is er weinig van te merken. Pas na het betreden van de bijkeuken blijkt hoe serieus Pieter Klumpers zijn liefhebberij neemt. De vloer ligt bezaaid met nog niet opgeruimde Pietenpakken. Overal slingeren schoenen met sprookjesachtige krullen en achterin de ruimte staan twee levensgrote pluchen rendieren.

Nóg een kamer verder puilen inbouwkasten uit met handgemaakte kostuums. Koning Winter, Scrooge, elfen, sneeuwmannen, Paashaas en natuurlijk: het pak van de Kerstman. Klumpers pakt een grote riemgesp. "Kijk, deze is gold plated, belegd met bladgoud. Heb ik besteld in Amerika. Net als de knopen."

Winkelend publiek
Klumpers (46) is de komende tijd te bewonderen op tientallen plekken in binnen- en buitenland; van bedrijfsborrel bij Vlisco tot kerstmarkt in Mol. Aanstaande zondag luidt hij de bel op de Markt in Helmond om winkelend publiek te vermaken.

Het zijn drukke weken. Klumpers was de afgelopen weken liefst tachtig keer hulpsinterklaas. "Ik heb altijd iets met de decembermaand gehad. Het is heel gezellig. Ik vind de sfeer mooi, ik vind de liedjes mooi. Iedereen is vrolijk of je draagt daaraan bij."

Met zijn oog voor detail werd hij in november tweede tijdens een kerstmannencompetitie in het Duitse Sande. "Er deden vijftig man mee uit heel Europa. De jury was te spreken over mijn kostuum, vrolijkheid en rust."