Volledig scherm
Werk van Hugo Kaagman uit 1996, een ode aan reggae-artiest Lee Perry. © Hugo Kaagman

Pionier van de graffiti Hugo Kaagman exposeert in Helmond

HELMOND - Speciaal voor zijn overzichtstentoonstelling Kaagmania in Helmond maakte graffitikunstenaar Hugo Kaagman een Helmonds doek. Op één bij één meter zien we Helmondse iconen als Kasteel, kubuswoningen en kat. 

De figuren zijn met sjablonen en spuitbus aangebracht in de stijl van het aloude Delfts Blauw. Typisch Hugo Kaagman (62). De Amsterdamse pionier van de street art exposeert van zondag 3 september tot 1 oktober in de Cacaofabriek.

Hoe belandt een graffitikunstenaar in Helmond?

„Op het festival Urban Matterz in Helmond treden binnenkort veteranen op uit de hiphop. Dus zocht de organisatie een veteraan uit de graffiti, een stroming die raakvlakken heeft met hiphop. En ja, ik ben een van de laatst levende graffiti-artiesten die bij het begin aanwezig waren. Zelf heb ik meer met reggae, al zie ik hiphop wel als de opvolger van die muziekstroming.”

Volledig scherm
Graffitikunstenaar Hugo Kaagman. © Hugo Kaagman

Wat is er behalve het Helmondse doek nog meer te zien tijdens de tentoonstelling?

„Het is een overzichtstentoonstelling met werken uit de jaren tachtig, negentig, nul en tien. Dat gaat van politieke statements tot Moorse motieven, patronen uit de jungle en wat ik noem spaghetti-motieven, meer Keltische vormen. Zo zie je de worsteling in mijn werk, hoe ik zocht naar een eigen stijl. Die wordt bepaald door het werken met sjablonen en stencils. Dat is zo ontstaan in de punktijd. Toen had je nog geen computers maar wel stencilmachines om een afbeelding te vergroten. Toen ik ontdekte dat ik zo portretten kon maken en op muren spuiten met sjablonen, vond ik dat veel interessanter dan tekst, omdat je meteen een herkenbaar beeld hebt.”

Volledig scherm
Hugo Kaagman maakte speciaal voor de overzichtstentoonstelling een 'Helmonds' doek. © Hugo Kaagman

Graffiti is ontstaan op straat. Wat doet het dan in een museum?

„Het is de belangrijkste stroming van de afgelopen honderd jaar. Dankzij internet volgt de jeugd het over heel de wereld. Het trekt meer bezoekers dan musea. Het heet graffiti als het illegaal is, maar street art wanneer het in opdracht gebeurt. Ik ben meer voor het laatste, omdat je dan meer rust hebt om iets moois te maken. Pas zag ik werk van de Rotterdamse artiest Mr. June op een gebouw in Finland. Hij spuit abstracte vlakken met verloopjes, diepte en zeepbellen. Dat is pure kunst. De nieuwe ontwikkelingen vinden plaats op straat, mensen op de kunstacademie zitten maar binnen. Mooi is dat hè, de vandalen van vroeger maken nu de wereld een stukje mooier.”

Kan Helmond ook nog wat street art gebruiken?

„Ik ben rondgeleid in de stad door Hans van de Berkmortel, de organisator van Urban Matterz.  Ik vond Vlisco te gek, vanwege patronen in het textiel en natuurlijk de kubushuisjes. Van de Berkmortel wil graag meer street art op straat. De bedoeling is dat op lelijke muren mooie dingen komen. Daar moet de gemeente aan mee willen werken. Als ze mij om medewerking vragen, verleen ik die natuurlijk graag.”

Volledig scherm
Hugo Kaagman eerde ook hiphopveteraan Mantronix uit New York, die binnenkort in Helmond optreedt tijdens het festvial Urban Matterz. © Hugo Kaagman
Volledig scherm
Werk van Hugo Kaagman uit de jaren tachtig, zoals te zien in Helmond. © Hugo Kaagman
Volledig scherm
Hugo Kaagman verwerkt regelmatig Moorse motieven in zijn werk, die hij ontleent aan mozaïeken en tegelvloeren uit bijvoorbeeld Marokko. © Hugo Kaagman
Volledig scherm
Werk van Hugo Kaagman uit 1991, een commentaar op de Golfoorlog. © Hugo Kaagman
Volledig scherm
Graffitikunstenaar Hugo Kaagman laat zich ook inspireren door vormen uit de natuur. © Hugo Kaagman

In samenwerking met indebuurt Helmond