Volledig scherm
© Thinkstock

Politie in Peel scherp op controles op basis van huidskleur

HELMOND - Iemand aanhouden met als enige reden dat hij verdacht is vanwege zijn afkomst: het is steeds vaker onderwerp van gesprek bij politie in de Peel. Dat vertelde politiechef Sjaak Santegoets deze week tijdens een overleg over deze 'onderbuikcontroles'.

Hij reageerde daarmee op vragen van twee Helmondse raadsleden. Mohammed Chahim (PvdA) en Noureddine Zarroy (D66), beiden met Marokkaanse achtergrond, hadden de discussie hierover aangezwengeld.

Intern politie-onderzoek
Aanleiding was een intern politie-onderzoek in september. Daaruit bleek dat een merendeel van de agenten in Oost-Brabant bij de controles laat meewegen of iemand van buitenlandse afkomst is. Deze week schoven de twee aan bij onder andere de politie, burgemeester Blanksma en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.

Bij de politie in de Peel is 'etnisch profileren' sinds de zomer geregeld onderwerp van gesprek. Op cursusdagen van de politie of tijdens dagelijkse briefingen. Bewust. Alle aandacht voorkomt niet dat agenten boeven proberen te vangen door zich soms op stereotypen te richten.

Alcohol en inbraken
"Als we gaan controleren op alcohol in het verkeer zullen we eerder een man aan de kant zetten", geeft Santegoets een voorbeeld. "Mannen rijden nu eenmaal vaker met een slok op dan vrouwen. En laatst waren er in de regio Roemeense bendes actief die veel woninginbraken pleegden. Als je dat probleem gaat aanpakken, houd je eerder een auto met Roemeens kenteken aan."