Volledig scherm
Emil Szymborski © Facebook

Politie spreekt van 'zorgelijke vermissing' van Emil uit Helmond

HELMOND - Waar is Emil Szymborski (19)? De Poolse jongen uit Helmond is nu al meer dan een maand vermist. Zijn ouders maken zich ernstige zorgen.

De politie bracht deze week opnieuw de 'zorgelijke vermissing' van Emil Szymborski onder de aandacht. De Poolse tiener verliet op 11 januari het ouderlijk huis in Helmond en sindsdien ontbreekt ieder spoor. De 19-jarige Emil, die de Nederlandse taal niet machtig is, verliet de woning zonder telefoon, bankpas, geld en schone kleding.

Slechte vrienden

De ouders van Emil zijn inmiddels ten einde raad. Tijdens de eerste dagen dachten ze nog: misschien zit hij wel bij vrienden, misschien is hij ergens aan het feesten. Maar Emil kwam helemaal niet meer thuis. En hij liet ook niks meer van zich horen. ,,We hebben simpelweg geen idee wat er met hem gebeurd kan zijn", vertelt moeder Iwona Szymborska (45), in haar bovenwoning aan de Wolfstraat. 

Martyna Dabrowska (22) is het nichtje van Emil en tolkt voor de ouders. Ze legt uit dat Emil in het verleden een open en beleefde jongen was. ,,Al was hij wel veranderd, omdat hij drugs gebruikte. In ieder geval wiet en waarschijnlijk ook amfetaminen", zegt Martyna. ,,Maar hij had geen schulden of vijanden. De politie heeft deze week zijn computer en telefoons meegenomen, maar ze zeggen dat ze daarop geen aanwijzingen hebben gevonden."  

Emil en het gezin verhuisden anderhalf jaar geleden vanuit Polen naar Helmond. Een opleiding volgde hij niet in Nederland, soms kon hij een paar uur aan de slag als schoonmaker. Volgens zijn familie ging Emil om met 'slechte vrienden'; jongens die niet werkten, maar wel altijd zin hadden in een feestje. ,,Het was een klein kringetje mensen", zegt Martyna.

Fiets

De politie laat in een reactie weten druk bezig te zijn met het onderzoek naar de vermissing. ,,Op dit moment spreken we met mensen uit zijn omgeving en met mensen die hem mogelijk nog gezien hebben. We proberen op die manier een beeld te krijgen", zegt een woordvoerder. 

Emil droeg op 11 januari een blauwe winterjas, een donkergroene broek en blauwe Adidas-schoenen met wit-oranje accenten. Hij vertrok vanuit de Wolfstraat in Helmond op een lichtgrijze herenfiets van het merk Pelikaan. Opvallende details: de koplamp is afgebroken en de kettingkast beschadigd. ,,Vooral de fiets waarop hij reed is van belang voor ons onderzoek", aldus de politie. 

De familie had verwacht dat hij sowieso wel terug zou zijn voor zijn verjaardag (18 januari, red.). Emil bleef maar bezig over een speciale trui, die hij als cadeau wilde. Inmiddels is hij 19 jaar oud, maar niemand weet waar hij is. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (31%)
  • Kattegat (29%)
  • Keiestad (40%)
1476 stemmen