Volledig scherm
© SXC

Politiek Helmond wil nieuw zwembad liefst op De Braak

HELMOND - Een nieuw zwembad in Helmond zou het best gebouwd kunnen worden op De Braak.

Dat vindt een groot deel van de Helmondse politiek. Wethouder Frans Stienen wil de opties openhouden voor een nieuw bad op Suytkade dan wel herbouw op de huidige locatie van De Wissen. Dinsdagavond zeiden CDA, PvdA, D66, GroenLinks, Helmond Aktief, Helder Helmond en Plan! tijdens de gemeenteraadscommissie Omgeving een voorkeur te hebben voor De Braak. Het sportpark ligt centraler dan de beoogde locatie op Suytkade (naast hotel Fitland), aldus de partijen. Bovendien past een zwembad volgens hen goed bij alle nieuwe sportvoorzieningen die in de toekomst op De Braak zijn gepland. "Dat wordt het kloppend sporthart van Helmond", zo zei Theo van Mullekom (Helmond Aktief).

Wethouder Stienen (CDA) wil geen voorkeur uitspreken, totdat investeerders met concrete plannen komen. "Als we als gemeente nu al een voorkeur uitspreken voor De Braak, zal dat ons extra geld gaan kosten."

Helmond wil geen eigenaar van het nieuwe zwembad zijn én het nieuwe bad moet openstaan voor meerdere partijen die zwemles geven. Die voorwaarden, aldus Stienen, maken bouw op De Braak lastig. "Een ondernemer zal dan geneigd zijn te zeggen: dat wil ik doen op basis van exploitatie en niet op basis van investering. Dan heeft u niets", zo zei hij tegen de raadscommissie.

Later dit jaar nodigt de gemeente vijf geïnteresseerde investeerders uit om een plan te maken voor een nieuw zwembad in Helmond, op een van de drie genoemde locaties. De uiteindelijke keuze wordt in principe genomen op basis van de goedkoopste oplossing voor de gemeente. Wel kunnen voordelen van locatie meewegen. De bedoeling is dat het nieuwe bad in 2019 opent.

Op dit moment maakt Suytkade de beste kans. Hotel Fitland wil graag een zwembad bouwen naast het bestaande pand. Dit is ook toegestaan op deze locatie. Bovendien is het bekend dat het wethouder Stienen er veel aan gelegen is om de wijk-in-aanbouw Suytkade een impuls te geven. Dinsdagavond noemde Stienen de wijk 'de poort van Helmond' en 'waar steeds meer reuring is mede dankzij de Cacaofabriek'. "Ik verdedig Suytkade omdat het een prachtige wijk is," aldus Stienen.