Volledig scherm
Het lichaam van de Poolse Emil Szymborski werd op 27 maart 2018 aangetroffen in een weiland, vlakbij de Automotive Campus. © fotopersburo Bert Jansen

Poolse tiener die in Helmond werd gevonden, overleed door hartstilstand

HELMOND - Emil Szymborski (19), die vorig jaar dood werd gevonden in een weiland in Helmond, is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat blijkt na forensisch onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). 

Het lichaam van de Poolse Emil Szymborski werd op 27 maart 2018 aangetroffen in een weiland, vlakbij de Automotive Campus. Na de vondst maakte de politie al snel duidelijk dat er geen sprake was van een misdrijf. Wel kreeg het NFI de opdracht om een toxicologisch onderzoek uit te voeren. ,,We weten nu zeker dat Emil niet door geweld om het leven is gekomen”, zegt Martyna Dabrowska, het nichtje van het slachtoffer. ,,Hij is overleden aan een hartstilstand. Of hij iets heeft ingenomen, zullen we nooit weten. Emil is pas laat gevonden. Dat maakte het onderzoek moeilijker.” De tiener, die met zijn ouders en zusje in de Wolfstraat woonde, was al vermist sinds januari van dat jaar.  

Opluchting

Hoewel de resultaten van het NFI voor iets meer helderheid hebben gezorgd, blijven de nabestaanden achter met vragen over de vermissing en de dood van Emil. De jongen verliet op 11 januari het ouderlijk huis zonder telefoon, bankpas, geld en schone kleding. Het is onduidelijk waarom Emil juist naar het afgelegen weiland aan de Europalaan fietste. ,,We denken niet dat nieuw onderzoek veel gaat opleveren”, zegt Dabrowska. ,,We hopen nog altijd dat vrienden of bekenden zich melden bij ons met informatie. Tegelijkertijd willen we dit afsluiten, ergens zijn we ook opgelucht. Met de ouders van Emil gaat het naar omstandigheden gelukkig wat beter.”  

Grote achterstanden

De familie van Szymborski kreeg pas onlangs bericht van het NFI en moest in totaal tien maanden wachten op de resultaten van het onderzoek. De overheidsinstantie kampte het afgelopen jaar met grote achterstanden. In principe kan een dergelijk toxicologisch onderzoek binnen een maand zijn voltooid, maar er blijven zaken liggen wegens te hoge werkdruk en capaciteitsproblemen. 

De politie wil inhoudelijk geen commentaar geven op de resultaten van het NFI. Een woordvoerder benadrukt nogmaals dat er van een misdrijf geen sprake is geweest. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.

In samenwerking met indebuurt Helmond