Volledig scherm
Studente Veerle van Engen (links) en Carla Scholten (Embedded Fitness) bij de terug-in-de-tijd-paal. © FotoMeulenhof

Praatpaal voor dementerenden, bedacht in Helmond

VIDEOHELMOND - Wat kun je allemaal met een afgedankte praatpaal? Veerle van Engen uit Helmond ging ermee aan de slag bij haar stagebedrijf Embedded Fitness. De derdejaars studente industrial design (20) bedacht toepassingen voor ziekenhuizen en zorgcentra. Zo kunnen dementerenden terug in de tijd, met oude filmpjes. Zorgorganisatie RSZK had zo'n paal op proef. Ze zijn erg enthousiast.

In de hal bij Embedded Fitness, dat onderdak heeft bij Janssen-Fritsen in Helmond, staat een gele ANWB-paal. In originele staat. Op één verandering na: een beeldschermpje. Een druk op de knop en daar klinkt de karakteristieke stem van Philip Bloemendal bij beelden van de viering van 60 jaar Philips in Eindhoven. Een Polygoonfilmpje uit 1951. Een volgende druk en we zien jongens tijdens een schoolvoetbaltoernooi in vroeger tijden.

,,Ik was bezig met een 'beter uit bed-project', om mensen in het ziekenhuis te stimuleren sneller te gaan bewegen", zegt Veerle. ,,Toen las ik dat de praatpalen werden afgeschaft." Daar kon ze wel iets mee. Ze stuurde een brief naar Rijkswaterstaat.

De reactie was positief: ,,Ecoleon, het bedrijf dat de palen verspreidt, was geïnteresseerd", aldus Carla Scholten, directeur van Embedded Fitness. Haar bedrijf bedenkt interactieve games op het gebied van bewegen. ,,Van de 3500 praatpalen zijn er 500 aan particulieren verkocht. Voor de rest zoekt Ecoleon een duurzame bestemming."

Ziekenhuizen

Scholten kreeg al 6 palen ter beschikking. Voor het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum en ouderenzorgorganisatie RSZK (De Kempen) worden toepassingen bedacht. ,,Alles draait om mensen zo snel mogelijk het bed uit te laten komen", stelt Scholten.

Veerle geeft als voorbeeld een speurtocht met praatpalen voor de kinderafdeling. En dus de terug-in-de-tijd-paal. Deze heeft al in zorgcentrum Merefelt in Veldhoven gestaan. Daar wonen 160 ouderen, onder wie 60 dementerenden. ,,De mensen waren hartstikke enthousiast", reageert manager zorg Karin Heezen. ,,Mensen herkennen beelden, gaan verhalen vertellen. Er was een mevrouw die niet meer zo veel zegt. Zij begon ineens te praten. Dit verhoogt de kwaliteit van leven. Bij iemand die onrustig was, hielp het ook."

Dementie

Door 'uitstapjes' naar de paal te maken, komen de mensen in beweging. Heezen: ,,Dat vertraagt het dementie-proces." 

RSZK wil de paal graag terug. Liefst meer exemplaren.  Dat gebeurt ook, zegt Scholten. ,,We gaan eerst wat dingen verbeteren." Veerle: ,,Dat een paal bijvoorbeeld zegt, hallo mevrouw Janssen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dickens kerstverhaal leeft meer dan ooit in Helmond
  PREMIUM

  Dickens kerstver­haal leeft meer dan ooit in Helmond

  HELMOND - Ruim tweehonderd jaar geleden schreef de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Een verhaal dat gaat over de gierige en onaardige Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt. Dickens, in de persoon van acteur Ton van der Velden, liep dit weekend rond op de zestiende editie van Dickensnight in Brandevoort. Hij vertelde een verkorte versie van het verhaal aan wie het maar horen wilde, want 'de boodschap geldt meer dan ooit'.
 2. ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’
  PREMIUM

  ‘Als hier chemiebui­zen komen, zijn wij weg’

  HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

In samenwerking met indebuurt Helmond