Primeur in Helmond: snelheidsmeter die beloont
HELMOND - Een snelheidsmeter die geen boetes oplegt, maar weggebruikers beloont als die zich aan de maximum snelheid houden. Helmond krijgt de primeur van dat apparaat als eerste halte in een tournee langs alle Brabantse gemeenten. Dit in het kader van de provinciale actie 'nul verkeersdoden in Brabant'.
Vanaf woensdag 9 mei hangt de meter drie weken op de Dijksestraat in Helmond, waar een limiet geldt van dertig kilometer per uur. CDA-wethouder Frans Stienen verzorgt de onthulling als plaatsvervanger van zijn collega wethouder Erik de Vries van verkeer. Maar die is namens zijn partij de SP druk bezig met de onderhandelingen over een nieuwe coalitie.
De Dijksestraat staat bekend als een weg waar te hard wordt gereden. In 2017 stonden er twee gewone snelheidsmeters die vaststelden dan 64 procent van alle automobilisten harder reed dan het maximum. Deze hardrijders kregen een boete thuis.
Tussenstand
De gedachte achter de nieuwe meter is niet straffen, maar belonen. Voor elke automobilist of motorrijder die zich aan de snelheidslimiet vallen er virtueel een paar eurocenten in een spaarpot. De tussenstand is te zien op een display op de meter.
Na drie weken gaat het verdiende bedrag niet naar de brave bestuurders. Het komt wel ten goede aan het speelveldje aan de Dijksestraat. De gemeente Helmond betaalt de kosten.
Bewoners van de straat die denken dat ze een flink bedrag kunnen opsparen door voortdurend met lage snelheid langs de meter te rijden komen bedrogen uit. Er geldt een maximum van een halve euro per voertuig per dag. De meter maakt bovendien opnames van de kentekens van passanten. Het apparaat kan geen boetes genereren, zoals gewone snelheidsmeters, maar legt wel de gegevens van passerende voertuigen vast.
Artikel gaat verder onder de foto.
Utopie
De snelheidsmeter is een van de acties die de provincie onderneemt om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Nul doden is een utopie, erkent gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD, Mobiliteit). Dat zijn er nu rond de honderd per jaar. Daarmee is Brabant in Nederland wel de provincie met de meeste verkeersdoden.
Maar Van der Maat wil wel een gedragsverandering teweeg brengen bij verkeersdeelnemers. De actie moet hen aan het denken zetten. Negentig procent van alle ongevallen blijkt te liggen aan menselijk gedrag, zoals te hard rijden of niet goed opletten. De provincie werkt in deze actie samen met alle Brabantse gemeenten, politie, Rijkswaterstaat en scholen.
Er is maar één meter beschikbaar. Die komt dit en volgend jaar bij alle Brabantse gemeenten op bezoek. De 'gastheer'mag zelf bepalen op welke locatie de meter komt te staan en naar welk doel het opgespaarde bedrag gaat.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zuidoost-Brabant? Schrijf je hier gratis in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Actiedag Nul Verkeersdoden op middelbare scholen in regio
BEST/SOMEREN - Op diverse middelbare scholen in de regio worden woensdag fietscontroles en andere activiteiten gehouden in het kader van de actiedag Nul Verkeersdoden. -
Reis langs duizend jaar spirituele muziek
HELMOND - Op uitnodiging van de Lambertusconcerten geeft het vocaal ensemble Wishful Singing op zondag 12 februari een concert in de Stiphoutse Trudokerk. Tijdens In de gloria! nemen ze de bezoekers mee op een reis vol spirituele muziek. -
De meeste verkeersdoden vallen in Brabant
Er vielen vorig jaar in Brabant 98 verkeersdoden. Daarmee spant onze provincie landelijk gezien de kroon. Ook vielen in Brabant de meeste doden bij fietsongelukken. Dat waren er vorig jaar 35. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
-
PREMIUM
Pinkstergemeente wil ‘rotte’ toren Maranathakerk nog steeds slopen, al weigert gemeente vergunning
EINDHOVEN - Geloofsgemeenschap de Pinkstergemeente in Eindhoven gaat in beroep tegen de weigering van het college van B&W voor een sloopvergunning voor de toren van de Maranathakerk. De gemeente wil de - gammele - toren behouden omdat die monumentaal is. -
-
-
Fietsen dodelijker dan autorijden: kwart slachtoffers verongelukt op e-bike
In 2017 zijn voor het eerst meer fietsers omgekomen in het verkeer dan inzittenden van een auto. Ruim een kwart van de fietsslachtoffers verongelukte op een e-bike. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer