Volledig scherm
Ouderen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen. In Helmond opent een 'probeerwinkel' voor hulpmiddelen die daarbij van pas kunnen komen. © Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

'Probeerwinkel' voor langer zelfstandig wonen in Helmond

HELMOND - Langer zelfstandig wonen: iedereen moet het straks kunnen. Maar hoe doe je dat? En welke hulpmiddelen bestaan er zoal? Op die vragen wil 'probeerwinkel' Vooruitkomst in Helmond antwoord geven.

Voelen hoe een aangepast seniorenbed ligt. Hoe klinkt een elektronische sleutelbosvinder? En werkt dat nou echt, zo’n sta-op-stoel? In ‘probeerwinkel’ Vooruitkomst in Helmond kunnen nieuwsgierige ouderen tal van dit soort snufjes testen. Op 15 maart opent de zaak in de Elzas Passage. 

„Het is een probeerplaats voor meer zelfredzaamheid,” vertelt Mariëlle Trompper van Quartz. Deze organisatie heeft Vooruitkomst opgezet in opdracht van onder meer Savant, Zorgboog, St. Anna Klooster en Elkerliek Ziekenhuis. „We willen dat meer mensen gebruikmaken van hulpmiddelen om langer zelfstandig te wonen. Er zijn veel hulpmiddelen, maar gebruikers weten die niet altijd te vinden. We hopen dat een probeerplaats hieraan positief kan bijdragen.”

Informeren

Vooruitkomst is nadrukkelijk geen winkel die spullen verkoopt, aldus Trompper. „We informeren alleen. We richten een aantal ruimtes in zoals een slaapkamer, keuken, woonkamer en hal. Mensen moeten denken ‘o zo werkt dat’ en ‘dit gebeurt er dus als ik op dit knopje druk’. Daardoor hopen we dat mensen positiever gaan denken en de hulpmiddelen willen gebruiken.”

Behalve praktische hulpmiddelen promoot Vooruitkomst ook volop slimme snufjes, ook wel ‘smart health’ geheten. Een voorbeeld daarvan is leefstijlmonitoring. Hierbij wordt een aantal sensoren in de woning geplaatst. Die registreren of deuren openen en sluiten, of de bewoner in bed ligt en hoe vaak de koelkast open en dicht gaat. 

Plasroutes

„Het systeem verzamelt informatie over eten, toiletgang en hoe vaak iemand uit huis gaat,” vertelt Trompper. „Het is bedoeld om afwijkingen in het leefpatroon te signaleren. Dan kan de mantelzorger een seintje krijgen en zien of er hulp nodig is.” Nog een voorbeeld van smart health: plasroutes van bed naar toilet die 's nachts oplichten.

Vooruitkomst vestigt zich op de plek waar voorheen schoenenwinkel Arnani zat. De probeerwinkel blijft in elk geval drie maanden open. „Als het een succes blijkt, willen we kijken of we met de winkel naar andere wijken kunnen gaan,” aldus Trompper. „Maar dan hebben we wel voldoende vrijwilligers nodig die in de winkel willen helpen.” 

In andere steden rukt het fenomeen probeerhuis ook op. Zo kent Den Haag de iZi Ervaarwoning  en staat in Roosendaal het Huis van Morgen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond