Volledig scherm
© Hein Eikenaar

Proppen in de trein op stations in Helmond door materiaalpech (tweets en video's)

HELMOND - Helmondse forenzen hadden pech op maandag en dinsdag. Op de eerste dagen dat ze weer gingen werken of naar school moesten na de kerstvakantie, vielen verschillende treinen uit in de ochtendspits. De NS heeft achteraf een simpele verklaring: materiaalpech.

Zowel maandag als dinsdag reed de intercity tussen Venlo en Eindhoven om acht uur niet. Op maandag liet rond die tijd ook nog de sprinter tussen Deurne en Helmond het afweten. Het gevolg: overvolle treinen. Zo overvol zelfs, dat menig reiziger niet meer kon instappen op de vier stations van Helmond.

Dat maakte Annemarie Latour uit Helmond dinsdagochtend mee op station Helmond. „De intercity uit Venlo kwam te vervallen en de sprinter die erachter aan kwam was te vol. Ik stond op de rand van de deur maar ik dacht: dadelijk gebeurt er iets.” De volgende trein, weer een intercity, had ook nog eens een lichte vertraging. „Ik was daardoor een halfuur te laat op mijn werk op Tilburg University.”

Een woordvoerster van NS laat weten dat de treinen uitvielen door pech. „Storingen zijn niet te voorspellen.” De vrees van veel reizigers dat er structureel te weinig en te korte treinen rijden, weerspreekt zij. Ook de nieuwe dienstregeling is niet schuldig aan de hinder op Helmondse stations: „Dat verband is er niet. Pech is pech, in welke dienstregeling dan ook.”

Ook op de stations Brouwhuis, Mierlo-Hout en Brandevoort zagen verschillende reizigers overvolle treinen aan hun neus voorbij rijden. „Dit is niet de eerste keer”, liet Kimberley Marechal dinsdagochtend weten via Twitter.

Later op de dag vertelt ze: "Ik stapte in de trein in Brouwhuis, ik had geluk want ik kon er nog net bij, maar op de volgende stations kon niemand meer instappen. We stonden erg tegen elkaar gedrukt, niet heel fijn.” Marechal was op weg naar haar opleiding in Eindhoven, waar ze tien minuten te laat aankwam.

„Heel spijtig”, reageert de NS-woordvoerster. „Op het moment zelf kunnen we er helaas niets aan doen. Dat is overmacht.”