Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Radio El Mundo in het teken van goede doelen: 'Het is soms verrekte moeilijk'

HELMOND - Wat aandacht krijgen voor jouw goede doel? Dat valt nog niet mee. Dan is het fijn als Radio El Mundo langskomt. ,,Let je op? Je moet zo in de uitzending."

De presentator van Radio El Mundo heet Ton ten Dam (40). Het is niet uit te sluiten dat hij als kind in een grote ketel met energie-drank is gevallen. Ton is een onvermoeibare vrijwilliger, die met zijn mobiele radio-studio stad en land afrijdt. Zijn doel: kleine en lokale goede doelen de aandacht bezorgen die ze verdienen. Afgelopen weekend deed Radio El Mundo Helmond aan. ,,En tussen de interviews door draaien we een lekker stukje wereldmuziek. Menno, zet maar aan", roept de radioman tegen zijn collega.

Platform

Plek van uitzending is Tiendas Diferentes, de wereldwinkel aan de Speelhuisboulevard. Eigenaresse Jeanette Hendriks (45) zocht contact met Radio El Mundo en nodigde voor die uitzending in totaal twaalf goede doelen uit. Ze zijn bijna allemaal geworteld in de regio. ,,Het is zo belangrijk om dit soort kleine stichtingen een platform te bieden. Om hun boodschap onder de aandacht te brengen. Ze zijn vaak erg enthousiast en hebben leuke projecten, maar ze hebben bijvoorbeeld moeite om in contact te komen met de media."

En dus krijgt elk goed doel vandaag de kans om zich te presenteren op Radio El Mundo. De internetzender trekt ongeveer driehonderd luisteraars per uitzending. ,,Maar op sociale media worden we ook steeds beter gevonden. Er wordt ook veel teruggeluisterd", zegt Ten Dam. ,,We willen een spreekbuis zijn voor iedereen die zich inzet voor een ander. Wat we merken is dat bijna iedereen in staat is om een mooie website te maken. Maar fondsenwerven is dan weer een ander verhaal. Stichtingen zijn vaak gewoon niet vindbaar, omdat niemand van hun bestaan af weet."

Musten

Wat extra aandacht en wat extra naamsbekendheid, daar is het de aanwezigen om te doen. Dat blijkt ook wel wanneer het duidelijk wordt dat er een verslaggever van het ED aanwezig is. Er vormt zich een kleine rij. Zo vertelt Jan Bosmans uit Geldrop (59) met veel enthousiasme over 'zijn' Planetwool. ,,Ik verkoop mutsen uit Nepal, honderdprocent wol en helemaal fair-trade. Het afgelopen jaar heb ik 4.500 euro kunnen overmaken naar de kinderen in Nepal. Maar: het liefste verkoop ik natuurlijk nog wat meer mutsen." 

Theo van de Ven (77) is volgende die zich voorstelt. Hij is de vice-voorzitter van Missie Ontwikkeling Vrede (MOV) in Stiphout. Zijn stichting geniet al enige bekendheid. ,,Maar het is soms verrekte moeilijk om aan geld te komen", geeft hij aan. De zeventiger zet zich al veertig jaar in voor de derde wereld. Binnenkort vertrekt hij met enkele leerlingen van het Vakcollege naar Ghana, voor wéér een project. ,,We worden gesteund door de gemeente, door bedrijven in Stiphout en mensen kunnen doneren. Maar zo'n uitzending als vandaag is natuurlijk prima. Alle beetjes helpen."

Dan wordt hij onderbroken. ,,Je moet zo in de uitzending." Zijn duim gaat omhoog. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond