Volledig scherm
© ANP Kippa

Rapper Kempi uit Helmond: 'vuurwapen in huis voor videoclip'; eis 15 maanden cel

HELMOND - Rapper Kempi wilde de pistoolmitrailleur die de politie 26 september vorig jaar bij hem thuis in Helmond vond, gebruiken in de opname van een videoclip. Dat zei hij vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch. "Ik ken de weg op straat en heb er niet bij stilgestaan om een nepwapen te kopen voor de clip", antwoordde hij op vragen van rechter Valckx.

De rechter begreep daar helemaal niks van. "U bent geen domme jongen. U weet dat voor wapenbezit zware straffen worden opgelegd."

Officier van Justitie G. Verstegen vindt het verhaal van de rapper 'een zeer moeilijk te geloven verhaal'. De rapper werd het bezit van een pistoolmitrailleur met munitie en 5,4 gram cocaïne ten laste gelegd. Hij zit sinds 26 september vast in Grave.

Eis
De officier eiste vijftien maanden gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. Volgens de officier had hij beter moeten weten, zeker omdat hij eerder is veroordeeld en vervroegd op vrije voeten was. Verstegen: "De afspraak was dat hij geen nieuwe feiten zou plegen in zijn proeftijd. En dan vindt de politie een pistoolmitrailleur en cocaïne bij hem."

Ze eiste daarom ook nog dat hij ook de 97 dagen die nog 'open stonden' gaat zitten. Voor Kempi's advocaat R.

Wapenwet
Volgens advocaat Frijns gaat die eis veel te ver omdat de rechtbank normaliter negen maanden eist voor wapenbezit. Het Openbaar Ministerie gaat in haar richtlijn uit van twaalf maanden als bij een verdachte voor de eerste keer een wapen wordt gevonden. Maar Kempi is in 2008 ook veroordeeld voor een feit vallend onder de wapenwet.

Of er toen een wapen is gevonden, werd tijdens de zitting niet duidelijk. Verstegen: "De verdachte heeft geen goed verhaal waarom hij dit heeft gedaan." Dat betwistte Frijns. "Het pistool was niet doorgeladen en lag in een plastic zak verstopt op een balk. "Uit niets blijkt dat hij andere intenties met dat pistool had dan hij zegt."

Frijns vindt de geeiste straf te zwaar en vindt het onterecht dat daar bovenop nog eens 97 dagen wordt geeist. "Dat kunnen ze ook met een andere straf oplossen."

Huiselijk geweld
Kempi werd opgepakt nadat er bij de politie een melding kwam van huiselijk geweld en bij huiszoeking het wapen en de cocaïne werden gevonden.

Kempi had net een nieuw album af toen hij werd opgepakt. De promotionele activiteiten daarvoor moesten nog starten. Zijn platenlabel Top Notch heeft de handen (nog) niet van hem afgetrokken. Hij maakte eerder al twee albums, vier ep's en en zeven mixtapes.

Uitspraak is op 22 januari.

In samenwerking met indebuurt Helmond