Volledig scherm
Sociaal Ratatouille aan de Engelseweg in Helmond © FotoMeulenhof

Ratatouille in Helmond is avondje uit voor 2,50 euro

HELMOND - Sociaal restaurant Ratatouille in Helmond biedt een goed en betaalbaar maal aan mensen die nauwelijks kunnen rondkomen. "Het is weer heerlijk, jongen."

Chefkok Ruben Goedewaagen (25) is weer keurig binnen budget gebleven. Hij serveert ook deze avond een gezonde, warme driegangenmaaltijd. Donderdag is halal-dag. Champignonsoep vooraf, daarna volgt de hoofdschotel: biefstuk met gegrilde groentes. Het diner wordt afgesloten met een dessert van chocolade-mousse, begeleid door een saus van karamel en zeezout . 

Volledig scherm
Ratatouille aan de Engelseweg in Helmond © FotoMeulenhof

Het sociale restaurant, een initiatief van Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), is er voor mensen met een krappe beurs. 'Deelnemers en cliënten' van Jobfactory, Super Sociaal en Humanitas kunnen op maandag en donderdag lekker komen tafelen. Geen taferelen als in een gaarkeuken, zeker niet. De tafels zijn sfeervol gedekt en het eten wordt uitgeserveerd door de vrijwilligers van Soroptimisten. ,,Een soort vrouwelijke rotary", noemt projectleider Joop van Stiphout ze. ,,Elke avond staan ze voor ons klaar."

Aanschuiven

Er hebben vanavond zo'n twintig mensen gereserveerd bij Ratatouille. We mogen aanschuiven bij Bianca Vogels (52) en Jozefien Dirks (54). ,,Tuurlijk jongen, komt' erbij zitten." De twee Helmondse dames leerden elkaar onlangs kennen in het restaurant. Sindsdien gaan ze sámen eten bij Ratatouille. Ken je de voorgeschiedenis niet, dan zou je zeggen dat ze hartsvriendinnen zijn. ,,Bianca, zullen we vóór of na de koffie een sigaretje gaan roken?"

Bianca en Jozefien hebben het niet breed. Ze vertellen allebei hun eigen verhaal. Jozefien is deels afgekeurd en mag daarom maar twaalf uur per week werken. Bianca maakt schoon bij mensen thuis. Ze wil meer werken, ook best als vrijwilliger, maar dan gaan ze moeilijk doen bij de sociale dienst. ,,Ik ben 52, dan nemen ze je niet meer zomaar aan, hè?", zegt Bianca. Ze heeft als laatste haar bord leeg, omdat ze net zo graag kletst als eet. ,,Ik ben best eenzaam geweest. En vond het moeilijk om hier voor het eerst te komen. Ik vroeg aan Jozefien: mag ik naast jou komen zitten?" 

Geen kakkers

Dat mocht. En dus zitten ze nu samen alweer voor de zoveelste keer te buurten over van alles en niks. ,,Ik vond er niks engs aan, om hier voor het eerst in mijn eentje heen te gaan", zegt Jozefien. ,,Ik schaam me eigen nergens voor. Er zitten hier ook veel andere minima. Geen kakkers, die er zó bij zitten", zegt ze, terwijl ze haar kin in de lucht steekt. Chef Ruben komt voorbij en vraagt of alles naar wens is. ,,Het is weer heerlijk jongen", zegt de oudste van het stel. ,,Als je zo doorgaat, dan moeten we je mee naar huis nemen."

Het is een echt avondje uit, bij Ratatouille. Recensenten Bianca en Jozefien hebben eigenlijk amper puntjes van aandacht voor de uitbaters. ,,Een beetje muziek zou wel leuk zijn", zegt Bianca. ,,Het is hier af en toe wel wat stilletjes. Ze schenken geen alcohol natuurlijk, maar dat is misschien maar goed ook." Jozefien: ,,Ik kan hier anders ook wel op de tafel gaan staan dansen? Daar heb ik ginne drank voor nodig, hoor."

Soepel

Projectleider Joop van Stiphout is blij met hoe soepel alles verloopt. Na het diner wordt alles samen opgeruimd en afgewassen. ,,Ik hoop alleen dat we nog meer mensen gaan trekken", zegt hij over het restaurant, dat sinds november open is. ,,We kunnen hier aan de Engelseweg zeker veertig mensen ontvangen. Het is belangrijk dat iedereen weet dat we er zijn. Komt goed."

De twee Helmondse dames zullen blíjven komen bij Ratatouille. Jozefien: ,,Maar straks trek ik eerst het huispak aan. Lekker uitbuiken op de bank."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond