'Ready to Rock' brengt muziek, dans en kunst naar Helmondse scholen

Volledig scherm
Optreden voor Cresco-project in de Scala-zaal in Helmond © FotoMeulenhof

HELMOND - Zingen, rappen, drummen, (bas)gitaar en keyboard spelen. Daar kunnen de leerlingen van de Praktijkschool en het Vakcollege in Helmond les in krijgen met hulp van het Kunstkwartier. ,,Leerlingen verdienen een andere manier om zich te profileren dan alleen via cijfers.''

,,Gooi wat woorden, gooi wat woorden!'' slingert rapper Thomas van Vliet de zaal met vmbo-leerlingen in. Die van de Praktijkschool Helmond lachen hardop waarna er achter in de zaal 'couscous' wordt geroepen. Van Vliet begint met rappen en ratelt het ene woord na het andere over het Noord-Afrikaans gerecht. De tienermonden vallen open van verbazing. Ze fluiten, klappen en joelen complimenten als de rapper klaar is. 

Stimuleren

In het Kunstkwartier trapten de rapper in een band met vijf andere muziekdocenten vrijdagmiddag in stijl het project Ready to Rock af. In eendrachtige samenwerking willen Kunstkwartier, Praktijkschool en Vakcollege jongeren zo drie jaar lang stimuleren om meer met muziek, dans en cultuur bezig te zijn. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Optreden voor Cresco-project in de Scala-zaal in Helmond. © FotoMeulenhof

,,De muzieklessen op Praktijkschool en Vakcollege stelden écht niks voor. Er was niks structureels. Onze leerlingen verdienen in mijn ogen een andere manier om zich te profileren dan alleen via cijfers'',  reageert Brenda van Hoof, (bovenschools) cultuurcoördinator van OMO (Ons Middelbaar Onderwijs). 

Het is de bedoeling dat leerlingen gratis bij een van de docenten leren rappen, zingen, drummen, gitaar, basgitaar of keyboard spelen. Ze krijgen tien weken les. Daarna moeten ze de basistechnieken beheersen en kunnen er bands worden samengesteld. In mei sluit het eerste deel van dit project af met een voorstelling van die bandjes, die daarna op eigen voet verder kunnen.  

Quote

Onze leerlingen verdienen in mijn ogen een andere manier om zich te profileren dan alleen via cijfers.

Brenda van Hoof

De samenwerking van de drie - Cresco genaamd - wordt in het nieuwe schooljaar uitgebreid met dansles en het jaar daarop ook met beeldende kunst. ,,Het idee is om na deze drie seizoenen een groot concert te geven met leerlingen die een instrument bespelen, dansen en met beeldende kunst overweg kunnen'', zegt Otine van Erp, coördinator onderwijs van het Kunstkwartier. ,,Gedurende deze schooljaren onderwijzen wij ook de docenten op beide scholen. Ze moeten na het concert onze taak overnemen om ook muziek-, dans- en kunstlessen te geven. We willen natuurlijk wel dat deze lessen blijven bestaan.'' 

Van Erp en van Hoof hopen beiden dat deze samenwerking een succes wordt en dat het in de toekomst op meer scholen kan worden ingevoerd.

Volledig scherm
Optreden voor Cresco-project in de Scala-zaal in Helmond © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dickens kerstverhaal leeft meer dan ooit in Helmond
  PREMIUM

  Dickens kerstver­haal leeft meer dan ooit in Helmond

  HELMOND - Ruim tweehonderd jaar geleden schreef de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens 'A Christmas Carol'. Een verhaal dat gaat over de gierige en onaardige Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt. Dickens, in de persoon van acteur Ton van der Velden, liep dit weekend rond op de zestiende editie van Dickensnight in Brandevoort. Hij vertelde een verkorte versie van het verhaal aan wie het maar horen wilde, want 'de boodschap geldt meer dan ooit'.
 2. ‘Als hier chemiebuizen komen, zijn wij weg’
  PREMIUM

  ‘Als hier chemiebui­zen komen, zijn wij weg’

  HELMOND - Hij weet niet wat hij leest, eind 2016, in de Staatscourant. Buisleidingen voor gevaarlijke stoffen? Pal langs zijn huis en op ongeveer een meter diepte in zijn tuin, waar dan alleen nog gras mag groeien? Hoezó? Waarom weet hij hier niks van? Als Frank Beekhuis van de verbazing is bekomen, volgt de verontwaardiging. De 55-jarige Helmonder woont met zijn gezin net een paar maanden aan de Kaldersedijk, aan de rand van Brandevoort, dichtbij het Eindhovens Kanaal. Een prachtige, rustige plek. Beekhuis besluit zich vast te bijten in de zaak. Hij wordt kartrekker van de werkgroep Buizen Brandevoort.

In samenwerking met indebuurt Helmond