Volledig scherm
De vindplaats van het lichaam van Bart Hillen uit Helmond. © Bert Jansen

Zoon van Helmonder Bart Hillen krijgt 20 jaar cel voor moord op vader, motief was geld

Lees het live-verslag terugDEN BOSCH - De zoon van Helmonder Bart Hillen heeft van de rechtbank 20 jaar celstraf gekregen voor de moord op zijn vader. De rechtbank vond het zonder meer bewezen dat hij het heeft gedaan, en het van tevoren had gepland. Ze neemt daarmee de visie en de eis van het Openbaar Ministerie over.

In het vonnis noemt de rechtbank het schrijnend hoe de zoon (41) koelbloedig zijn eigen vader (67) om het leven bracht en daarna mensonterend met diens lichaam omging. Dat het enkel om geld leek te gaan ,,maakt het onbegrip over de daad en het verdriet van de nabestaanden des te groter”.

Kanaal

Het lichaam van vader Bart Hillen werd mei vorig jaar gevonden in het kanaal bij Helmond. Een week later werd zijn zoon, die opeens was verdwenen, opgepakt in Eindhoven, rijdend in de auto van zijn vader.

In het vonnis sabelt de rechtbank het verhaal van de zoon aan alle kanten neer. Zoon zegt dat hij zijn vader in de ochtend van 2 mei uitzwaaide toen deze mooi opgedoft naar een vriendin ging met wie hij een tijdje weg zou gaan. Die had zijn vader leren kennen op internet. Zoon heeft zelf de chats aangedragen waarin het afspraakje werd gemaakt.

Dat kan niet kloppen, zegt de rechtbank. Toen het lichaam werd gevonden, was vader in pyjama en had hij geen kunstgebit in. Dat lag nog op de slaapkamer. Verder gaf de eigenaar van de datingsite toe dat de twee vrouwen waar vader mee chatte, niet bestonden. Het waren nepprofielen en daar worden geen afspraakjes gemaakt.

Chats

Politie merkte dat de chats lang na het verdwijnen van vader door iemand waren aangepast zodat er een afspraakje uit opdook. Dat veranderen kan alleen door de zoon zijn gedaan, niemand anders kon bij de laptop, zo oordeelt de rechtbank.

Als motief ziet de rechtbank geld. Er is gerommeld met de betaalpasjes van vader, waarvoor zoon een nieuwe pincode aanvroeg. Op internet zocht hij op hoe hij een kluis kon openmaken zoals vader had en die bleek leeg. In huis lag een lege enveloppe met het opschrift ‘10.000’. De zoon had in contacten een paar duizend euro schulden afbetaald.

De zoon had, volgens de rechtbank, als enige de gelegenheid vader Bart om het leven te brengen. Dat hij lang van tevoren zocht op internet naar 'lijkverzwaren, doodsteken zonder bloed, lichaam laten verdwijnen, wurgen en nieuwe identiteit kopen', geeft aan dat hij dit van plan was en het niet in een plotse gemoedsopwelling deed. Hij had ook genoeg tijd zich te bedenken. Alle reden om hem te veroordelen tot de twintig jaar cel die officier Walter Kupers twee weken geleden eiste. 

Lees hieronder het uitgebreide live twitterverslag terug van onze verslaggever die de rechtszaak bijwoonde:

ED nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond