Volledig scherm
© ThinkStock

Rechter: Enexis handelde onrechtmatig tegenover bedrijf Westvoort uit Helmond

DEN BOSCH - Enexis heeft onrechtmatig gehandeld tegenover het voormalige Helmondse aannemersbedrijf Westvoort. Dat heeft de Rechtbank Oost-Brabant beslist in een tussenuitspraak. 

De eigenaren van Westvoort, Pieter Vervoort en Wim van de Westerlo, krijgen nu de kans om te onderbouwen waarom hun bedrijf in 2014 failliet zou zijn gegaan door toedoen van Enexis. Ze eisen een schadevergoeding van 26,6 miljoen euro van de beheerder van elektriciteits- en gasleidingen. „We zijn blij met deze uitspraak, maar dit is pas de eerste stap”, aldus Vervoort. 

Westvoort hield zich bezig met infrastructureel werk en kabel-, grond- en graafwerkzaamheden en werkte sinds 2006 samen met Enexis. In april 2014 ging het bedrijf op de fles. Volgens Vervoort was dit de schuld van Enexis. Hij stelt dat de netbeheerder plots 359 saneringsopdrachten introk en daarnaast foutieve informatie gaf. Een hooggeplaatste medewerker van Enexis zou gemeld hebben dat in de sector een krimp van 25 procent te verwachten viel, terwijl in werkelijkheid een groei van 10 procent was voorzien. Op basis van het doemscenario vroeg Vervoort het faillissement van zijn bedrijf aan. Vele tientallen mensen verloren hun baan.

Enexis bestreed tijdens de rechtszaak dat het schuld heeft gehad aan het faillissement van Westvoort. Er zou alleen opdracht zijn gegeven voor 1.400 saneringen die het Helmondse bedrijf al had uitgevoerd, en niet voor de 359 andere dossiers. Wat betreft de vermeende foutieve informatie is Enexis van mening dat Westvoort zelf de informatie had moeten controleren.

Oordeel

De rechtbank oordeelt dat Westvoort er niet zomaar op mocht vertrouwen dat het alle saneringsklussen die het kreeg - inclusief de 359 - zou mogen uitvoeren. Wel mocht de firma in redelijkheid aannemen dat er veel minder werk zou komen, omdat dat uitdrukkelijk was gezegd door een medewerker die Enexis als woordvoerder had aangewezen.

Deze mededeling was in strijd met de kort daarvoor gepubliceerde jaarrekening van Enexis. Daarin werd juist een groei van tien procent voorspeld. Bovendien wees Westvoort de medewerker erop dat het bij een krimp van 25 procent failliet zou gaan. Enexis wist dus welk belang er voor Westvoort speelde. De onjuiste mededeling was daarom onrechtmatig, aldus de rechtbank.

De vraag is nu nog of er een oorzakelijk verband is tussen het onrechtmatig handelen van Enexis en het faillissement van Westvoort. Om daarover te kunnen oordelen is meer informatie nodig. Vervoort en Van de Westerlo hebben tot 10 juli de tijd om die aan te leveren. Vervolgens mag Enexis er schriftelijk op reageren en komt de rechtbank tot een eindoordeel.

Reactie Enexis

Enexis laat donderdag weten dat het ‘relatief positief’ is over de tussenuitspraak, en het ziet ‘het verdere verloop van de procedure met vertrouwen tegemoet’. De netbeheerder wijst erop dat Westvoort ook  volgens de rechtbank geen aanspraak kon maken op de 359 saneringsopdrachten. En dat niet onrechtmatig is gehandeld tegenover de schuldeisers van het Helmondse bedrijf. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.

In samenwerking met indebuurt Helmond