Volledig scherm
© Thinkstock

Rechter: Inbraak slagerij Helmond brutaal en gewelddadig

HELMOND - De rechtbank Oost-Brabant heeft 3 mannen van 22, 23 en 24 jaar uit Oss gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 11, 10 en 11 jaar voor het plegen van gewelddadige woningovervallen en inbraken. In februari en maart 2015 braken twee van de verdachten (22 en 24) in bij een slagerij in Helmond en een vleeswarenbedrijf in Oss. Daar namen ze onder meer vlees, garnalen, messen, barbecues, gasflessen, bewakingscamera’s en keukenmachines mee.

Bij een inbraak in een vleeswarenbedrijf in Oss werd vlees gestolen. Dat de 23-jarige verdachte bij deze bedrijfsinbraken betrokken is geweest is volgens de rechtbank onvoldoende komen vast te staan zodat hij daarvan wordt vrijgesproken. De slagerij in Helmond heeft een schadevergoeding van in totaal €13.773,- toegewezen gekregen.

Woningovervallen
De 22-jarige man pleegde één gewelddadige woningoverval in Heesch, de 23-jarige en 24-jarige man pleegden er twee in Heesch en Oss. Daarnaast is de 22-jarige man veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij zou iemand meerdere keren met een honkbalknuppel op het hoofd hebben geslagen.

Slaan met koevoet
De 23-jarige en 24-jarige verdachten braken in maart 2015 samen met een andere persoon in bij een woning in Oss. De bewoners werden tijdens hun slaap in de slaapkamer verrast door gemaskerde mannen die hen sommeerden geld en goud te geven. De slachtoffers werden zonder enige aanleiding geslagen met een ijzeren koevoet. Een van de slachtoffers brak hierdoor haar jukbeen en haar oogkas, het andere slachtoffer liep een schedelbreuk op.

Bij de overval maakten de mannen ongeveer 29.000 euro buit evenals gouden sieraden die ze hardhandig lostrokken van de pols en vingers van één van de slachtoffers.

Woningoverval in Heesch
In diezelfde maand overviel het drietal in de vroege ochtend een woning in Heesch. Hierbij werden de bewoners bedreigd met een vuurwapen. De mannen gingen ervandoor met een hoeveelheid hennepplanten, een telefoon, een babyfoon, sleutels, een auto en een portemonnee.

Poging doodslag
In januari 2015 wachtte de 22-jarige verdachte samen met twee andere zijn slachtoffer bij een woning op. Twee van de drie daders waren bewapend met knuppels en de andere dader was bewapend met een geweer. Het slachtoffer werd direct na het verlaten van zijn woning afgetuigd. Hij werd meerdere keren op zijn hoofd geslagen en ook meerdere keren op zijn onderbeen. Het slachtoffer liep een flinke hoofdwond en een gecompliceerde verbrijzelingsfractuur in zijn been op waarvan het onzeker is of hij zal herstellen.

Hoge celstraffen
De rechtbank legt de drie mannen een hogere straf op dan de officier van justitie eiste. De mannen maakten zich schuldig aan brutale en gewelddadige woningovervallen. ''In de kern karakteriseren deze feiten zich door een grote minachting voor andermans persoonlijke belangen en eigendommen'', aldus de rechtbank. ''Kennelijk werden de feiten alleen gepleegd om henzelf op een snelle en gemakzuchtige wijze te verrijken, terwijl slachtoffers die hen daarbij in de weg stonden met zeer grof geweld werden gedwongen om mee te werken of uit de weg te gaan''.

De inbraak in de slagerij in Helmond is van een zelden vertoonde omvang, concludeert de rechtbank. De inbraak heeft de bedrijfsvoering ontwricht en ook klanten gedupeerd. ''Kijkend naar de aard en hoeveelheid van de weggenomen goederen moet de organisatiegraad bij deze inbraak hoog zijn geweest.''

De slagerij krijgt ruim 13.000 euro schadevergoeding. Aan het slachtoffer van de poging tot doodslag moet in totaal €68.933,19 worden betaald. Aan de slachtoffers van de woningoverval in Oss moet een bedrag van €6.252,50 en €40.733,76 worden betaald.