Volledig scherm
© Thinkstock

Rechter wijst claim chauffeurs Taxi Van der Zanden Helmond af

HELMOND – Vier chauffeurs van Taxi Van der Zanden in Helmond kunnen voorlopig fluiten naar uitbetaling van achterstallig loon. De kantonrechter in Eindhoven heeft woensdag de claim van de chauffeurs tegen het taxibedrijf afgewezen.

Het viertal had het kort geding aangespannen omdat ze over enkele maanden in dit voorjaar nog salaris, vakantiegeld en vergoeding van niet-opgenomen vrije dagen tegoed hebben. Ze vorderden in totaal ruim 28.000 euro, inclusief proceskosten. Volgens de chauffeurs was Van der Zanden hun werkgever. Dat had uitkeringsinstantie UWV ook gesteld na een onderzoek.

Formeel waren de chauffeurs echter in dienst van het payrollbedrijfje E-Dend. Dit kwam dit jaar in problemen en ging in mei failliet. Directeur Richard Cox van Van der Zanden vindt dat niet hij maar E-Dend en het UWV aansprakelijk zijn voor de financiële schade van de chauffeurs. Het UWV stelde in augustus dat Van der Zanden wel degelijk altijd de echte werkgever was geweest en diende dus uit te betalen. De Eindhovense kantonrechter kwalificeert het onderzoek van het UWV nu als 'onvolledig'. Immers: alleen chauffeurs zijn ervoor gehoord, de directie van Van der Zanden en E-Dend niet. Ook is het UWV uitgegaan van een 'onjuiste veronderstelling'.

De kantonrechter wijst er ook op dat rechters tot dusver verschillend over dit soort payrollkwesties hebben geoordeeld. Het wachten is op een oordeel van de Hoge Raad. Bovendien vindt de kantonrechter dat voor de zaak-Van der Zanden, waarin in totaal zo'n veertig chauffeurs gedupeerd zijn, nader onderzoek nodig is om tot een conclusie te komen. Daarvoor loopt inmiddels wel een bodemprocedure. De vier chauffeurs draaien op voor de proceskosten à 400 euro per persoon.