Volledig scherm
Dave Hakkens met zijn recyclingsmachines © Dave Hakkens

Recyclingfabriekjes van Dave Hakkens uit Helmond duiken overal ter wereld op

HELMOND - Google mag dan zijn gestopt met het ontwikkelen van zijn 'blokjestelefoon', Dave Hakkens heeft heel andere dingen aan zijn hoofd: plastic. Overal ter wereld wordt dat met zijn machines gerecycled.

In Mexico staat er eentje. In Cambodja. In Australië. Over de hele wereld zijn het afgelopen jaar kleine recyclingfabriekjes opgedoken. En overal staat dezelfde handtekening onder: die van ontwerper Dave Hakkens. Hij zette begin 2016 de bouwtekeningen online voor een serie machines waarmee plastic kan worden versnipperd, gesmolten en omgevormd tot iets nieuws.

De blauwdrukken zijn gratis te downloaden, waarna de machines overal ter wereld kunnen worden gebouwd. En dat is ook precies wat er is gebeurd. Precieze aantallen heeft Dave Hakkens overigens niet: "Het zijn er zeker 100. Maar dat zijn alleen de mensen die het hebben laten weten en foto's sturen. Laatst ontdekten we bijvoorbeeld ook dat Lush (verkoper van zeep en andere cosmetica, red.) er eentje in de winkel had staan."

Honderd recyclingmachines: ze zijn allerminst opgewassen tegen de gigantische afvalbergen plastic. Het is iets wat Hakkens afgelopen jaar met eigen ogen zag tijdens zijn wereldreis. "Indonesië heeft 17.000 kleine eilandjes. En dan zit je op zo'n afgelegen eiland met alleen maar natuur om je heen en spoelt daar op het strand toch gewoon plastic aan. In de steden ligt het letterlijk gewoon op straat."

En dus moeten er meer en betere recyclingmachines komen. Om dat voor elkaar te krijgen werkt Hakkens vanuit zijn studio in het voormalige postkantoor in Helmond aan verbeteringen. Hij roept daarbij nu ook de hulp in van mensen over de hele wereld. Samen gaan ze meedenken over de producten die met de machines kunnen worden gemaakt en hoe mensen in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden daar hun geld mee kunnen verdienen.

Op zijn website kunnen mensen zich aanmelden. En doneren. Want om het project te verbeteren is hard geld nodig. Hakkens: "Het plasticprobleem is megagroot. En elke dag komt er alleen maar meer plastic bij. Willen we daar iets aan veranderen dan moeten er zoveel mogelijk van deze machines worden gebouwd."

Launching world's first MONEY and PEOPLE campaign to make plastic recycling go bananas! 🍌 Support at http://next.preciousplastic.com. Do it. Read the article behind this campaign https://davehakkens.nl/preciousplastic/lets-go-bananas-🍌🍌🍌 Watch our "story behind the project" video https://www.youtube.com/watch?v=EPA2l1bi2pQ Support more projects like this https://www.patreon.com/davehakkens More information about the project: http://preciousplastic.com Watch Mattias online kingdom http://mattia.io/ Watch more projects & join our army http://davehakkens.nl