Het complex van mestverwerker Den Ouden in Helmond.
Volledig scherm
Het complex van mestverwerker Den Ouden in Helmond.

Rekening van 118.665 euro voor mestverwerker Den Ouden uit Helmond

HELMOND - Mestverwerker Den Ouden in Helmond heeft van de gemeente een rekening gekregen van 118.665 euro. Het gaat om kosten die gemaakt zijn na de geruchtmakende lekkage van bijna twee jaar geleden.

Den Ouden is gevestigd op industrieterrein BZOB aan de zuidkant van Helmond. Het bedrijf kreeg in de zomer van 2017 te maken met een lek in een van de silo’s met vloeibare mest. Een hoge dosis ammoniakhoudend afvalwater stroomde in het openbare riool. De waterzuivering in Aarle-Rixtel kon de verontreiniging niet aan en lag enkele uren stil. Het duurde dagen voor de zuivering weer normaal functioneerde.

Den Ouden werd stevig op de vingers getikt door de provincie. De firma moest maatregelen nemen om nieuwe lekkages te voorkomen. Daaraan werd gehoor gegeven: de verbinding naar het openbare riool werd dichtgezet, om de drie grootste silo’s werd een kleiwal geplaatst en een aantal opslagtanks werd opnieuw gekeurd. Ruim een jaar geleden kondigde Den Ouden aan dat het vanaf september 2018 zou stoppen met de opslag van vloeibare mest.

Aa en Maas

Het incident van 2017 kostte Den Ouden al eerder geld. Het bedrijf betaalde een vergoeding van 170.000 euro aan Waterschap Aa en Maas voor de kosten die het waterschap maakte om een mogelijke verspreiding van de verontreiniging tegen te gaan. Den Ouden kon of wilde woensdagmiddag niet reageren op de rekening van de gemeente.

Het bedrijf ligt de laatste jaren vooral op een ander vlak onder een vergrootglas. Het veroorzaakt vaak stank in de nabijgelegen wijken Brouwhuis en Rijpelberg. Na de zomer wordt er weer getest met nieuwe technieken om de overlast te verminderen.

In samenwerking met indebuurt Helmond