Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Renovatie poortgebouw kerkhof Helmond wellicht veel goedkoper

HELMOND - De toegangspoort naar het kerkhof aan de Molenstraat in Helmond is al jaren flink beschadigd. Restauratie is kostbaar, maar niet zo duur als pastoor Seidel dacht.

Wie de toegangspoort van het kerkhof aan de Molenstraat betreedt, kan het moeilijk ontgaan: de boog verkeert in bar slechte staat. Grote stukken pleisterwerk zijn los gekomen, het houten raamwerk eronder is deels zichtbaar en hier en daar zelfs weggerot. Allemaal het gevolg van een eerdere lekkage in het dak.

Opknappen kost geld. Dat heeft de parochie niet veel en het bisdom in Den Bosch is niet verantwoordelijk voor onderhoud – kerken en kerkhoven zijn immers eigendom van parochies.

Opknapbeurt goedkoper
Hoeveel de restauratie van de boog kost, is nooit precies berekend. Wat nu wel duidelijk is, is dat de voorbereidingskosten van een opknapbeurt geworden fors lager zijn dan verwacht. Pastoor Seidel rekende op twintigduizend euro aanloopkosten. Dat bedrag zou nodig zijn om een 'asbestvrijverklaring' te verkrijgen. Alleen met zo'n verklaring kan de parochie bij de gemeente Helmond een sloopvergunning aanvragen. In het laatste nummer van het parochieblad van Heilige Lambertus schrijft Seidel hierover. 'Wij vinden de eisen die de overheid stelt niet redelijk,' aldus de pastoor.

De gemeente Helmond laat weten dat een asbestinventarisatie 'naar schatting enkele honderden euro's' kost. Seidel hoort daar van op. "Dan is een drempel weggenomen. Heel vervelend deze miscommunicatie. Het bouwbureau van het bisdom had ons verteld dat het zo veel zou kosten." De pastoor gaat opnieuw kijken of restauratie betaalbaar is.