Volledig scherm
Wethouder Frans Stienen (rechts) luistert naar bezorgde buurtbewoonster Karin Deelen tijdens de inloopavond over de huisvesting van arbeidsmigranten in Rijpelberg. © Simon Rood

Rijpelberg laat zich nog niet geruststellen over arbeidsmigranten

HELMOND - Een flink deel van de Helmondse wijk Rijpelberg is nog steeds niet blij met de komst van ruim honderd arbeidsmigranten in het voormalige kantoorpand van MEE. Dat blijkt woensdagavond tijdens een inloopavond in het gebouw aan de Baroniehof, waar de emoties soms hoog oplopen.

Tussen de honderd en honderdvijftig buurtbewoners komen vragen stellen aan de gemeente Helmond, pandeigenaar Salix en uitzendbureau annex huisvester Interkosmos. Meer nog dan vragen, spreken de bezoekers hun zorgen uit. Zij vrezen overlast door parkeren, herrie en rommel in de straat. Maar halen er ook irritaties uit het verleden bij.

De gemeente Helmond is van plan om mee te werken aan de huisvesting van de arbeidsmigranten. In het najaar wil zij een vergunning verlenen voor het maximaal tien jaar lang onderbrengen van arbeidskrachten. 

Herkomst

De werknemers zijn in dienst van bedrijven op het BZOB-terrein. Hun landen van herkomst zijn divers, aldus directeur Saki Bacharidis van Interkosmos. „Portugal, Spanje, Italië, de Balkan en Baltische Staten.” Hij hoopt hen eind dit jaar of begin 2018 te verwelkomen aan de Baroniehof.

Bacharidis denkt dat de overlast voor de buurt tot een minimum beperkt blijft. „Er is continu een beheerder aanwezig en cameratoezicht.” Ook niet onbelangrijk: het pand krijgt een sterke, snelle wifi-router voor internet. „We selecteren stelletjes en andere bewoners die hebben bewezen zich keurig te gedragen. Nu wonen zij vaak met veel personen in bungalows op vakantieparken. Daar willen we vanaf.” Want, zo redeneert Bacharidis: betere huisvesting leidt tot gelukkiger werknemers die zich minder snel vervelend gedragen.

Niet overtuigd

Toch vreest de buurt parkeeroverlast. Daarop heeft Bacharidis een antwoord: zijn uitzendkrachten rijden grotendeels met taxibusjes of de fiets naar hun werk. Bert Rooijakkers laat zich niet makkelijk overtuigen. „Het is hier al hartstikke druk met verkeer van ORO en de wijk,” zegt de bewoner van de Baroniehof. „Dan komt dit er nog bij. We hebben als Rijpelberg al veel verloren. Vroeger was de wijk bijvoorbeeld echt groen.”

Volledig scherm
Buurtbewoner Bert Rooijakkers (rechts) uit zijn grieven tegenover wethouder Frans Stienen. © Simon Rood

Als wethouder Frans Stienen de inloopavond rond half zes bezoekt, houdt Rooijakkers hem direct na de ingang staande en spuwt zijn gal. De stadsbestuurder kalmeert de boze Rooijakkers. Daarna belooft hij op een later moment in gesprek te gaan voor een verkeersoplossing, los van de mogelijke komst van de arbeidsmigranten. Daarover ga ik met wethouder Erik de Vries om tafel.”

Verplichting

Stienen kan niet de meest gehoorde wens van de avond inwilligen. Die luidt: ‘in onze wijk geen Polenpand’. „We hebben een verplichting om arbeidsmigranten te huisvesten”, blijft hij herhalen tegenover buurtbewoners. „Deze groep maakt heus geen herrie”, belooft hij ook.

Maar waarom in Rijpelberg, waar al zoveel arbeidsmigranten wonen, vragen Deelen en Rooijakkers hem. „Ik erken dat er weinig huurwoningen zijn in Dierdonk en Brandevoort”, zegt Stienen. „Maar geloof me, dit zorgt niet voor overlast. Die vrees was er ook bij het migrantenhotel in het centrum twee jaar geleden. Daar hoor je nu nul klachten over.”

Volledig scherm
Drukte in het voormalige kantoorpand aan de Baroniehof tijdens de inloopavond over de mogelijke vestiging van arbeidsmigranten. © Simon Rood
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond