Mitchell Ras bij zijn lesauto.
Volledig scherm
Mitchell Ras bij zijn lesauto.

Rijschoolhouder uit Helmond over impact corona: ‘Ik moet toch bij het stuur kunnen’

HELMOND - Zo heb je het prima voor elkaar met je eigen rijschool en zo komt er geen euro meer binnen. Het overkwam ZZP’er Mitchell Ras uit Helmond. Hij krijgt nu inkomensondersteuning. „Maar hoe lang gaat dit duren?”

Even dacht hij aan van die plastic flappen die we kennen van zwembaden en koelcellen. Maar zo’n oplossing lijkt nauwelijks haalbaar. Nee, autorijlessen geven in de 1,5-metereconomie, Mitchell Ras ziet het nog niet voor zich. Een scherm tussen een leerling en hemzelf gaat niet werken, weet de 36-jarige Helmonder. „Ik zal toch snel bij het stuur moeten kunnen.”

Toen het coronavirus Covid-19 in Nederland nog niet op grote schaal had toegeslagen, bleef ZZP’er Ras rijlessen geven. „Wel met allerlei voorzorgsmaatregelen. De ene leerling bracht de andere niet meer thuis en ik maakte de auto steeds grondig schoon.” Sinds half maart de landelijke richtlijnen van kracht werden en de zogeheten contactberoepen tot nader order verboden zijn, staat zijn enige lesauto stil.

Blij verrast met snelle tegemoetkoming

Met nul euro aan inkomsten en wel allerlei vaste lasten zag Ras zich genoodzaakt om voor inkomensondersteuning aan te kloppen bij werkbedrijf Senzer. Dat voert de landelijke regelingen uit in de regio Helmond-Peel. De inwoner van Dierdonk is blij verrast door de snelheid waarmee zijn aanvraag werd gehonoreerd. „Ik heb al een voorlopige tegemoetkoming ontvangen.”

Net als duizenden andere kleine ondernemers kan Ras maximaal drie maanden een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Hij hoopt dat hij ook in aanmerking komt voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, een eenmalige gift van 4.000 euro. „Maar daarbij mag je bedrijfspand geen woonadres zijn. In mijn beroep is dat vaak juist wel zo, dus daar is nog geen rekening mee gehouden.”

Meer tijd om voor de kinderen te zorgen

Ras opende zijn rijschool in 2011. Hij heeft een vrouw en twee jonge kinderen en vraagt zich af hoe het straks verder moet. „Gelukkig kan mijn vrouw gewoon doorwerken en heb ik nu ook overdag tijd om voor de kinderen te zorgen. Maar wat als de contactberoepen nog langer verboden worden?” Ras volgt de corona-ontwikkelingen op de voet. Op 21 april komt het kabinet met een update en weet hij meer.

In samenwerking met indebuurt Helmond