Volledig scherm
Repetitie van de Rimboband in Deurne. © FotoMeulenhof

Rimboband 40 jaar: ‘We zijn geen band van zielige mensen’

DEURNE/HELMOND - 'Het dondert en het bliksemt’ klinkt door de oefenruimte. En het klinkt goed. Er wordt door de Rimboband echt muziek gemaakt, met verschillende melodielijnen. Deze inspanningen moeten resulteren in een knallend jubileumconcert op 26 mei in Het Speelhuis. Het orkest van mensen met een verstandelijke beperking uit Helmond-De Peel bestaat namelijk veertig jaar. 

André Hoevenaars verwacht er niet zenuwachtig voor te zijn. Hem maken ze niks meer. De 51-jarige drummer is al vanaf het begin bij de Rimboband. En daarmee samen met Ton van Wijk (62) lid van het eerste uur. ,,Ik zat eerst bij het schoolorkest. En ging automatisch door naar de band", aldus Hoevenaars. Dat was het orkest van de St. Hubertusschool (nu Antoon van Dijk) in de Hindestraat in Helmond. Leraren vonden het jammer dat het muziek maken stopte als de leerlingen van school gingen. Daarom werd samen met ouders de Rimboband opgericht.

Kleuren

Eerste dirigent was muziekdocent Jos van Lieshout, een man die gemist wordt bij dit jubileum. Hij overleed vorig jaar. Van Lieshout was één van de bedenkers van het kleurensysteem waardoor de bandleden de bladmuziek kunnen lezen.  ,,Dat hoor je terug in de uitvoeringen. Het is niet één man op een orgel en de rest kloot wat aan”, aldus Jan van Bokhoven. Hij is beschermheer, voorzitter van de Raad van Commissarissen en ook al veertig jaar bij de band betrokken.

De Rimboband begon met  twaalf leden, maar zat al snel op zestig. Dat aantal heeft ze nog steeds. Het is ook het maximaal behapbare, stelt voorzitter Ad van den Brand. ,,En we willen mensen zo lang mogelijk bij de band houden. Lukt het bijvoorbeeld niet meer om keyboard te spelen, dan geven we iemand een ritme-instrument.” Om nieuwe aanwas te krijgen, is er een muziekklas in het leven geroepen.

Nummers aanleren kost tijd. ,,Met het instuderen van kerstliederen beginnen we direct na de zomervakantie”, zegt Van Bokhoven. ,,Geduld is een belangrijke factor. We hebben een geweldige dirigent met José van Bommel. Ze komt zelf uit het speciaal onderwijs.” Van den Brand: ,,We zijn niet een band van zielige mensen. We laten de mogelijkheden zien, niet de beperkingen.”

Quote

We laten de mogelijkhe­den zien, niet de beperkin­gen

Ad van den Brand, Voorzitter Rimboband

De Rimboband - Helmonder van het Jaar 2013 -  is een begrip geworden in de regio en zelfs daarbuiten. Zo stond het orkest vorig jaar op Paaspop. Andere bijzondere optredens waren die in Mechelen en in 1987 op Soestdijk bij het vijftigjarig huwelijksfeest van prinses Juliana en prins Bernhard.  ,,Toen was ik wél zenuwachtig. Iedereen", verklapt André Hoevenaars.  Hij wordt door zijn broers en zussen vanuit zijn woonplaats Gemert steeds naar de repetities op het Rijtven in Deurne gebracht.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
André Hoevenaars achter de drums. © FotoMeulenhof

Voor het veertigjarig jubileum zijn de leden gevraagd wat ze graag zouden willen, geeft voorzitter Van den Brand aan. ,,Daar kwam uit een nieuwjaarsreceptie met echte champagne, een dansavond en optreden met André Rieu of Guus Meeuwis. Dat laatste is het om financiële redenen helaas niet geworden.”

Wel aanwezig bij ‘Rimbo and Friends’ op 26 mei zijn Phileutonia, Lambardi en het Helmonds Slavisch koor. En op zaterdag 5 oktober is er een Rimboband Specialday op ROC Ter AA.. Van den Brand: ,,Dan treden soortgelijke orkesten op.”

In samenwerking met indebuurt Helmond