Volledig scherm
RKSV-voorzitter Paul Lambrechts (l) en ex-voorzitter Pieter Vervoort. © Jean Pierre Reijnen

RKSV: van dorpsclub tot Helmonds grootste

MIERLO-HOUT - Tidder van der Burgt en Marinus Ketelaars konden toen zij op 20 januari 1919 in Mierlo-Hout een voetbalclub oprichtten niet bevroeden dat deze een eeuw later de grootste van Helmond qua ledental zou zijn.

Een kerkdorpje van Mierlo, dat was Mierlo-Hout nog toen V.V. Concordia een eeuw geleden het levenslicht zag. Zoals de Latijnse naam al doet vermoeden: eendracht stond er hoog in het vaandel. Ook toen de naam op last van de katholieke bond werd veranderd naar die van de bakermat: Mierlo-Hout.

Dat die verbroedering binnen de vereniging ook een paar decennia later nog sterk was, merkte huidig voorzitter Paul Lambrechts toen hij in 1976 lid werd van RKSV Mierlo-Hout. Lambrechts was even daarvoor vanuit Veldhoven naar het voormalige dorpje verhuisd. ,,Ik voelde me er meteen thuis. Een gemoedelijke club, waar men fatsoenlijk met elkaar omging."

Het voormalige dorp Mierlo-Hout werd in 1968 opgeslokt door het als kool groeiende Helmond. Dat zat aanvankelijk bij trotse Houtenaren niet lekker: ze waren bang voor het verlies van 't dorpse karakter. ,,Het plaatsnaambord Helmond werd nogal eens vervangen door het oude bord van Mierlo-Hout. Een ludiek statement", herinnert Lambrechts zich nog. Maar die annexatie door Helmond legde de plaatselijke voetbaltrots nu juist geen windeieren. Er werd driftig gebouwd rondom de oude dorpskern van Mierlo-Hout. Aan aanwas van gezinnen met jonge kinderen geen gebrek. De voetbalvereniging groeide daardoor rap. ,,Tóch heeft de club het dorpse karakter behouden", is ex-voorzitter Pieter Vervoort trots. ,,Maar Mierlo-Hout hield als deel van Helmond óók zijn dorpse inslag. Nieuwe aanwas was er altijd, maar omdat er genoeg huizen waren, konden de oorspronkelijke Houtse families hier blijven wonen. Zo blijft de cultuur bewaard."

CDA-gemeenteraadslid Vervoort hanteerde van 2000 tot 2010 de voorzittershamer. Een van zijn taken was om kwantiteit aan kwaliteit te koppelen. ,,Rond de eeuwwisseling besloten we de jeugdopleiding anders aan te pakken. Zo moest bij elk elftal een gediplomeerde trainer voor de groep staan." Het wierp zijn vruchten af. Jeugdteams van Mierlo-Hout kruisen soms zelfs de degens met clubs als Sparta. Ook het eerste elftal plukt de vruchten van de jeugdige aanwas.

Tweede klasse

Mierlo-Hout acteert dit seizoen in de tweede klasse en is daarmee de hoogst spelende Helmondse amateurvoetbalclub. En dit terwijl op een paar honderd meter afstand in nieuwbouwwijk Brandevoort een nieuwe club opbloeide, die Mierlo-Hout inmiddels qua aantal actieve elftallen is voorbijgestreefd. Lambrechts ontkent niet dat er wat Houtse jongetjes naar Brandevoort overstapten, maar relativeert tegelijkertijd de schade voor zijn club. ,,Je moet dat in perspectief plaatsen. Speel je hier in een hoger jeugdelftal, dan weet je dat er concurrentie is. Dan kun je twee dingen doen: die strijd aangaan of uitwijken naar een andere club." Het gaat erom dat je kwaliteit biedt, vult Vervoort aan. ,,Voetbal je hier, dan heb je een goede trainer, wordt er goed getraind en kom je in een warm bad terecht."

De club hoopt qua huisvesting de leden over een tijdje ook meer te kunnen bieden dan het verouderde complex De Beemd. Vervoort en Lambrechts zitten in een werkgroep die zich hardmaakt voor een multifunctionele sportaccommodatie voor de wijk. Vervoort: ,,De politiek heeft opdracht gegeven tot een haalbaarheidsonderzoek. De uitkomsten daarvan weten we over een tijdje."

Dat is toekomstmuziek. Eerst stort de club zich komende zondag in het feestgedruis. Lambrechts: ,,Maar we gaan eerst zondag naar de kerk.'" Met knipoog: ,,De RK in onze naam zijn we niet kwijt."

Volledig scherm
V.V. Concordia uit Mierlo-Hout in 1930: staande v.l.n.r.: Janus v.d. Laar, Piet Meulendijks, Wim Klaassen, Sjef Schuurs, Marinus Ketelaars, Antoon v. Diepen, Wim v. Veghel, scheidsrechter. Zittend: M. Timmers, Harrie Heldens, Jan Ketelaars, Jan Meulendijks, Jan Timmers.

In samenwerking met indebuurt Helmond