Volledig scherm
© ANP

ROC Ter AA Helmond ziet schommelingen in aantal voortijdige schoolverlaters

HELMOND - De hoge jeugdwerkloosheid in Helmond-De Peel wordt onder andere veroorzaakt door schoolverlaters zonder diploma. Bij ROC Ter AA ging het vorig schooljaar om 124 leerlingen.

Bij ROC Ter AA zien ze dat de aantallen erg schommelen. In het schooljaar 2013/2014 waren daar 127 vroegtijdige schoolverlaters. Het jaar erop steeg dat aantal naar 160. Daarna volgde dus weer een daling: 124 in 2015/2016.

Wie ROC Ter AA verlaat zonder diploma, wordt niet zomaar losgelaten. Dat zegt Wietske Piek, directeur MBO van het Helmondse college. “We hebben de inspanningsverplichting om ze verder op weg te helpen. Door contact te leggen met het RMC (het regionale meldpunt), leerplichtambtenaar, opvoedondersteuner of jeugdzorg.”

Baan vinden
Voortijdige schoolverlaters tussen de 18 en 23 jaar zorgen er mede voor dat de jeugdwerkloosheid in de regio Helmond-Peel ver boven het landelijk gemiddelde ligt. Wie zonder diploma van school gaat, komt moeilijker aan een baan. Terugdringen van dat aantal is een van de maatregelen om iets aan die werkloosheid te doen, zo staat in een deze week gepresenteerd plan van de regiogemeenten.