Volledig scherm
Femke, Nancy en Dave Joosten in vol ornaat voor de Dickensnight. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Rouwstoet en straatschoffies op Dickensnight in Helmond

HELMOND - Een hoertje had haar wel wat geleken, maar het had ook een wasvrouw of bakkersdame kunnen zijn. Uiteindelijk wordt het een treurende vrouw in een rouwstoet. Nancy Joosten is zondag 11 december een van de grofweg 40 wijkbewoners die weg lijken te zijn geplukt uit het negentiende-eeuwse Engeland. Ze moeten dit jaar voor extra leven in de brouwerij zorgen op de Brandevoortse wintermarkt Dickensnight.

De Helmondse toont haar bontjas en hoedje, manlief Dave is gestoken in een rokkostuum. De kleur zwart overheerst. Rouw. "We dragen ook een doodskist op de schouders, er is een huilende weduwe en voorop loopt een pastoor met wierook", vertelt Dave. "Het is echt een rouwstoet. Dat was in die tijd heel statig en somber. We moeten de hele dag dus heel bedroefd kijken."

Wasvrouw
Ook dochter Femke loopt tussen het groepje 'nabestaanden' achter de kist. Voor de foto in het ED heeft ze zich even gestoken in de kleren van een van de wasvrouwen. Want ook die zijn zondag te zien. Net als een kwakzalver, zwervers en straatschoffies. En dus hoertjes. Nancy: "Dat leek me wel wat. Maar die worden straks vertolkt door mensen van de toneelvereniging die er een hele act van maken."

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.