Volledig scherm
Kinderen van de Montessorischool in Helmond druk aan het schilderen. © FotoMeulenhof

Samen schilderend leren over San Marcos in Helmond

HELMOND - De doelen van de VN om armoede tegen te gaan staan centraal in het grote schilderij dat leerlingen van de Montessorischool in Helmond maken. Geholpen door kunstenares Tania Gutierez Cerrato uit Nicaragua.

Hoewel het doek groot genoeg is, verdwijnt er toch wat verf op het hoofd van een leerling. Een beetje water doet wonderen. Als je met zessen tegelijk aan één schilderij werkt, kun je wel eens in aanraking komen met een te hoog geheven kwast. Het gaat om het resultaat: een fraai kunstwerk voor in de school. 

Tachtig leerlingen van de Montessorischool in Helmond werken deze week in groepjes aan het schilderij, samen met Tania Gutierrez Cerrato. De kunstenares komt uit Nicaragua en is hier op uitnodiging van de Stichting Helmond San Marcos en de gemeente. Helmond heeft een stedenband met deze plaats in Midden-Amerika. Op basis van tekeningen die de leerlingen eerder maakten, heeft Tania de contouren geschetst. De leerlingen kleuren die vervolgens in.

Global Goals

Enkele afspraken die de Verenigde Naties hebben gemaakt om armoede te bestrijden (de zogenoemde Global Goals) zijn terug te vinden in dit kunstwerk: ,,Iedereen is gelijk, alle kinderen moeten naar school kunnen en er zit ook wat vrede in", verklaart Charles de Theije van de stichting. ,,In Helmond hebben al twaalf scholen zo'n schilderij. Tania is vijf jaar geleden al eens hier geweest, toen in Brandevoort."

Directeur Jolanda Duijvestijn van de Montessorischool hoefde niet lang na te denken om mee te doen: ,,Dit sluit zó aan bij onze visie.  Ouders kiezen voor de school omdat we deze dingen juist doen. Hier leren ze voor later misschien wel meer van dan bij een gewone les."

Boek

Het is niet alleen maar schilderen. Gerard Sonnemans  komt vertellen uit zijn kinderboek dat gaat over twee kinderen die opgroeien in Nicaragua. En er wordt een beleefatelier ingericht. ,,Daarin spelen de kinderen het leven in dat land na", aldus De Theije. ,,Met een school, winkel, bank, huis en twee fabrieken. Zo ervaren ze wat kinderarbeid betekent en hoe het voelt om geen geld te hebben. Dit is in Helmond ontwikkeld en gaat door heel Nederland."

Via steun van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland en Europees geld (Platforma) is dit project mogelijk. Volgende week verplaatsen de activiteiten zich naar Kindcentrum Mozaïek in Helmond. Daar zal ook Tania Gutierrez Cerrato weer gaan schilderen. ,,Het is een mooie uiting van de samenwerking tussen San Marcos en Helmond. En de leerlingen leren hoe de kinderen in Nicaragua leven."

Montessori-leerling Rafal Rusinki (10) heeft al het nodige opgestoken. ,,Huizen hebben daar maar één verdieping. En kinderen moeten altijd lopend naar school."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond