Volledig scherm
Het logo van de VVD, afbeelding ter illustratie. © anp

Samenstellen Helmondse VVD-kieslijst 'gekaapt': Ze zijn er nooit, maar mogen wel stemmen

HELMOND - Een stemming op een algemene ledenvergadering ‘kapen’, is niet zo ingewikkeld. Dat stellen prominente Helmondse VVD’ers nu er flinke ruzie is uitgebroken binnen die partij.

Een machtsblok kan binnen een partij als de VVD Helmond gemakkelijk een stemming over de kieslijst kapen. Dat blijkt wel, stellen enkele prominente (ex-)leden, na de jongste ledenvergadering. Daar werd onlangs de beoogde nummer 2 Belgin Beytur weggestemd naar plek 7, waarop ze haar conclusies trok. Verschillende kandidaatleden volgden haar voorbeeld en stelden zich niet meer verkiesbaar. Partijvoorzitter Fons Bosman is opgestapt, en dat geldt ook voor bestuurslid Jan van Gulik. De kieslijst bestaat nu nog uit twaalf personen, in plaats van de oorspronkelijke twintig.

Oude garde

Nóg een voormalig bestuurslid heeft deze week na tal van jaren zijn lidmaatschap opgezegd. Hij zegt signalen te hebben ontvangen dat tegenstanders van 'de oude garde' hun krachten aan het bundelen zijn. ,,Ik weet dat er op de achtergrond mensen bezig zijn om ook naar voren te treden. We willen Fons Bosman met zijn kritiek niet in zijn eentje in de wind laten staan”, stelt hij. De man, die anoniem wil blijven, pleit ervoor om ALV-stemmingen anders te gaan inrichten. ,,Er is nu nog een mannetje of vijftig lid van de VVD Helmond. Als je over zoiets belangrijks als een kieslijst stemt, dan moet je misschien een minimum van 300 leden hebben. Dat geldt overigens niet alleen voor de VVD, maar voor meer politieke partijen. Het is zo wel erg gemakkelijk naar je hand te zetten. Telkens was de stemming hetzelfde: 17 om 15.” Het lidmaatschap van de VVD kost ongeveer 110 euro per jaar.

Samen op vakantie

Mygell Isselt verliet de partij afgelopen april al nadat hij werd weggezonden door zijn eigen fractie. Die oordeelde dat hij onbetrouwbaar was na een kritisch gesprek met een wethouder. ,,De partij wordt gekaapt door een club die allang onderdeel uitmaakt van de partij. Een old boys network? Dat is nog heel netjes uitgedrukt. Deze mensen kennen en helpen elkaar allemaal, sommigen gaan zelfs met elkaar op vakantie”, stelt Isselt, die daarmee wil aangeven hoe moeilijk het is om ‘als buitenstaander binnen te komen’. Ook Isselt werd als nieuwkomer tijdens een ALV naar beneden gestemd. ,,Als er over een kieslijst wordt gestemd, komen er opeens niet-actieve leden opdagen. De vrouw-van, de dochter-van, de man-van. Die zijn er normaal nooit, maar hebben wel stemrecht.”

Rob Michiels had als VVD-campagneleider voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een belangrijke rol, maar hij stapte na acht jaar ook op. ,,Na de vergadering heb ik per direct besloten dat ik hier niet meer bij wil horen. Er zijn spelletjes gespeeld, vooraf wordt er besproken hoe er wordt gestemd. Elke stem die deze kliek krijgt, is er een te veel. Ze gooien de goede naam van de VVD volledig ten grabbel”, zegt Michiels, die vanaf 2009 betrokken was bij de VVD in Helmond. ,,Deze mensen zitten er alleen voor hun eigen gewin. Ze willen zich bijvoorbeeld niet inzetten voor het waterschap, de provinciale of landelijke verkiezingen.”

Quote

,,Elke stem die deze kliek krijgt, is er een te veel."

Rob Michiels, ex-campagneleider

Joan Damen, het raadslid dat tijdens de vergadering van 22 november steeds opnieuw amendeerde, waardoor Belgin Beytur steeds een plaats op de kieslijst zakte, ontkent dat er sprake was van een afgesproken stemming. Wel vond hij dat de nieuweling te hoog op de lijst stond. Fractievoorzitter Cor van der Burgt zegt in een korte reactie de verhalen over een 'old boys network' niet te herkennen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond