Volledig scherm
Pearl van Scapino Ballet. © Bas Uterwijk

Scapino speelt in Helmond vol snelheid, zwier en spanning met barok

RecensieHELMOND - Opnieuw een première van Pearl: de eerste officiële voorstelling van de herneming uit 2012, in Helmond. Een nieuwe cast en – voegt choreograaf Ed Wubbe er bij de inleiding aan toe – toch ook een aantal veranderingen, die hij er bij nader inzien in heeft aangebracht. 

De voorstelling is ook geschikt gemaakt voor kleinere podia, zoals die in Het Speelhuis. En wat ontbreekt, niet onbelangrijk voor de sfeer, is uit kostenoverwegingen een orkest dat live de barokmuziek speelt. Wat we wel hebben, is een wervelende dansvoorstelling die vanaf het eerste moment boeit. 

Wie: Scapino Ballet met ‘Pearl’
Waar: Het Speelhuis, Helmond
Wanneer: dinsdag 21 januari
Nog te zien: vrijdag 21 februari, Parktheater Eindhoven

Door de muziek en de kostuums ben je meteen een paar honderd jaar terug in de pruikentijd. Met name door de uitstaande vlechtconstructies op heuphoogte die verwijzen naar de hoepelrokken, populair bij de adel in die tijd. Wubbe laat ook de mannen met zo’n verwijding dansen, zodat hun ijdelheid ook geaccentueerd wordt. 

Tal van emoties

De dans is krachtig door de brede variaties die Wubbe weet te bedenken op de statige, ingehouden, stijve en langdradige wijze van dansen uit de 17e en 18e eeuw. Pearl is vol zwier, snelheid en spanning. De gezichtsuitdrukkingen dragen daar ook veel aan bij, omdat die zonder enig cliché tal van emoties laten zien.

Pearl intrigeert met de dreiging die door het hele spel heen voelbaar is. Subtiel horen we wat opgewonden stemgeluiden, en die lijken te voorspellen dat de hoogtijdagen van de adel voorbij zijn.

Het afsluitende duet op een uitgesponnen aria is een waardige afsluiting van een tintelende voorstelling.

  1. Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent
    PREMIUM

    Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent

    Het is alsof er een vloek rust op gitaarwonderkinderen: Jason Becker kreeg op twintigjarige leeftijd de spierziekte ALS, Shawn Lane stierf op veertigjarige leeftijd door aanhoudende gezondheidsproblemen en Jimmy Rosenberg (39) heeft een diep tragisch levensverhaal. Het goede nieuws: na jaren van misère door drugsverslavingen, een zelfmoordpoging, de dood van zijn moeder en zijn zoon, een hartstilstand, twee hartaanvallen, een herseninfarct en twee hersenbloedingen leeft de Helmonder nog. En bovenal: hij speelt weer voor publiek.

In samenwerking met indebuurt Helmond