Schenking historische brief aan Kasteel Helmond
HELMOND - Een historische brief uit 1811 is onlangs geschonken aan Museum Helmond. De brief is geschreven door kasteelheer Carel Frederik Wesselman senior aan zijn zoon, die op dat moment in Parijs is om de aanleg van het kanaal door Helmond te bepleiten.
De aanleiding van de brief is de begroting van het kanaal, die Carel Frederik junior vergeten is mee te nemen.
Waarde
De brief is van grote waarde voor het museum omdat deze past in de kasteelpresentatie, waarin één van de zalen gewijd is aan de familie Wesselman. Een niet van echt te onderscheiden kopie van de brief is daar ook te zien.
Lieve Charles! Zo begint de brief die Carel Frederik Wesselman op 23 mei 1811 schrijft aan zijn zoon Carel Frederik junior die op dat moment in Parijs is om bij de Directie des Ponts et Chaussées, een soort Rijkswaterstaat, de aanleg van het kanaal door Helmond te bepleiten. De aanleiding van de brief is de vergeten begroting. In de brief krijgt de zoon diverse opdrachten mee zoals de bestelling van zaden van bomen uit Noord Amerika, de aankoop van een ram en de aankoop van woeste grond in Lungendonk onder Mierlo. Ook dringt Carel Frederik senior er in de brief bij zijn zoon op aan alles in het werk stellen om het kanaal gerealiseerd te krijgen, en vraagt hem op zijn gezondheid te letten:
…Wij maken ons verlegen over uw been. Schrijft ons toch gedurig. De brief kost maar 9 st. en vermoeyt uw niet te veel en weest voorzigtig met het groot gedrang en gewoel dat er plaats zal hebben…
Op het laatst voegt Carel Frederik senior de begroting van het kanaal toe met een totaalbedrag van fl. 2.216.600,–. In het Frans weliswaar, want sinds de inlijving bij Frankrijk worden alle officiële stukken in de voertaal van het keizerrijk ingediend:
… Gij hebt de begroting van ’t canaal vergeten mede te nemen. De brief eindigt met een groet vanuit Helmond: …Zijt van ons alle hartelijk gegroet. Helmond, vrijdag om 22 uur den 23sten mey. Groet uw kameraat en schrijft weer spoedig.
De brief dook drie jaar geleden op het internet in Frankrijk op, waarop de schenker hem kocht. Waar de brief tussen 1811 en 2014 was, is nog (altijd) onbekend.
Nederlandse taal
De brief laat goed zien hoe in die periode het Nederlands werd geschreven. Pas omstreeks 1880 is de spelling van De Vries en Te Winkel officieel. Daarvoor schreef iedereen zoals men dacht dat het moest. Spelling en interpunctie lagen niet vast, alles werd aan elkaar geregen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leegloop en afhakende kledingbank drijven ‘t Hart in Deurne na 3 maanden al weer uit pand in centrum
Ze bouwden sinds maart aan een nieuw gemeenschapshuis voor Deurne, de mensen van Stichting ’t Hart. Tevergeefs. Alle activiteiten in het huidige pand in het centrum worden per 30 juni gestopt. De Kledingbank bleek niet te kunnen verhuizen en daarnaast bleven steeds meer bezoekers weg. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Oproep | Wie komt er zaterdag in de problemen door de geplande staking in het streekbusvervoer in Zuidoost-Brabant?
EINDHOVEN - Buschauffeurs die aangesloten zijn bij FNV hebben aangegeven dat zij zaterdag in Eindhoven gaan staken. Daardoor vallen mogelijk diverse buslijnen in het streek- en stadsvervoer in de regio Zuidoost-Brabant uit. -
PREMIUM
Neymar als boegbeeld: Akense elektrische auto van Eindhovense investeerder zoekt hip imago
EINDHOVEN - Voetballer Neymar is de nieuwe ambassadeur van de Akense maker van elektrische stadsauto’s e.GO. Achter het ambitieuze bedrijf zit de vanuit Eindhoven opererende investeerder ND Group. -
Nog eens honderd Helmondse ouders melden zich als mogelijke slachtoffers van toeslagenaffaire
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Elektrificatie in de mate die de politiek wil is onmogelijk; schone energie beter verdelen via aardgasnet
VALKENSWAARD - Wat als bij 15 graden onder nul in alle huizen warmtepompen vol aanstaan, miljoenen auto’s worden opgeladen en ovens en elektrische fornuizen het kerstmaal bereiden?
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer