Volledig scherm
De bewuste muur van burgemeester Blanksma (links) en de houten schutting die de familie Reinders noodgedwongen tegenaan zette. © FotoMeulenhof

‘Schuttingaffaire’ burgemeester Blanksma van Helmond na 4 maanden opgelost

HELMOND - Tussen burgemeester Elly Blanksma en haar buren komt het waarschijnlijk nooit meer goed. Maar hun conflict over de erfafscheiding werd deze week wél definitief opgelost.

Burgemeester Elly Blanksma en haar buren liggen niet langer met elkaar in de clinch over de afscheiding tussen hun tuinen. Het laatste staartje van dit geschil werd deze week opgelost met een aanpassing bij het kadaster. Precies vier maanden nadat het conflict op straat kwam te liggen, is de kou daarmee definitief uit de lucht.

Opgedrongen

Het conflict draaide om de erfafscheiding tussen de tuin van Blanksma, die aan de Bachlaan een nieuw huis heeft laten bouwen, en dat van de buren. De burgemeester wilde het oorspronkelijke hekwerk vervangen door een muur, die voor privacy bij haar zwembad moest zorgen. Toen de buren dat bij nader inzien niet zagen zitten, werd de muur hen alsnog opgedrongen. Daarna eiste Blanksma via haar rechtsbijstand dat de buren, die aan hun kant een houten schutting plaatsten, 5000 euro mee zouden betalen aan de muur.

Na alle ophef beloofde Blanksma aan de fractievoorzitters in de raad de situatie op korte termijn op te lossen. De eis voor meebetaling ging al snel van tafel. Maar daarmee was voor de buren niet meteen de kous af. Tijdens het conflict was er ook onenigheid over waar precies de erfgrens lag. Om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen, wilden de buren de nieuwe scheidslijn tussen de tuinen ook op papier vastleggen. Dat kwam deze week rond. Blanksma, die inhoudelijk niet wilde reageren, nam de bijbehorende kosten bij het kadaster voor haar rekening.

Volledig scherm
Elly Blanksma. © Ton van de Meulenhof

Sorry gezegd

De relatie tussen de twee partijen heeft een flinke deuk opgelopen. De afgelopen maanden was er een paar keer kort contact: twee telefoontjes en ze schudden elkaar de hand toen de landmeters van het kadaster langskwamen. ,,Het was kort en zakelijk”, zegt buurman Ton Reinders over het onderlinge contact. ,,We hebben het niet in een gesprek uitgesproken. Ik ben wel verbaasd dat de burgemeester verder ook nooit compassie heeft getoond of sorry heeft gezegd.”

Hij en zijn vrouw hebben geen spijt dat ze hun verhaal op verzoek hebben gedeeld met de krant: „Het heeft emotioneel veel energie gekost. Maar ik denk niet dat de situatie zou zijn opgelost als het niet algemeen bekend was geworden. Ik ben tevreden met het resultaat”, vertelt Reinders.  „We kunnen  nu eindelijk een streep zetten onder deze zaak.”

Volledig scherm
De beide tuinen zoals die tegen elkaar aanliggen. Links het nieuwe huis van burgemeester Blanksma dat toen nog in aanbouw was. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond