Volledig scherm
Wat is het? "Kinderen zitten op de schommel en drijven zo een dynamo aan, waarmee ze energie opwekken. Daar kun je lampen van laten branden.'' De makers: Teun, Roel, Alex en Tim

Slachtoffer van ophef rond wmo-geld in Helmond: 'Ik was er helemaal kapot van'

HELMOND - De ophef over zorggeld in Helmond raakte ook de Speeltuin Leonardus hard. Terwijl zij er niks aan kon doen. Hun project voor energie opwekkende toestellen stond plotseling symbool voor hoe zorggeld in Helmond volgens critici verkeerd werd besteed.

Lambert Cox keek samen met collegavrijwilligers Sjef van Tilburg en Hans Smits terug op afgelopen week. Een roerige week. Het project bleek net als andere initiatieven van Stadslab betaald met overgebleven geld van maatschappelijke ondersteuning (wmo). De kritiek: wat hebben speeltoestellen met zorg te maken?

Pijn
In vrijwel elk artikel in deze krant kwam het voorbeeld van de Speeltuin Leonardus terug. Bij elke publicatie kromp Cox verder ineen. Het deed hem pijn. Alsof hij het geld voor zijn project persoonlijk had weggehaald bij de mensen die zorg nodig hebben. "Ik was er kapot van."

Stadslab
En dat terwijl het een politiek besluit was. Eentje waar hij zelf totaal geen invloed op had. "Ons project is in april goedgekeurd bij het Stadslab", vertelt hij. "Dus een half jaar voordat de discussie ging spelen. Wij wisten niet beter dan dat het geld uit 'Algemene Middelen' kwam. Ik kan er niks aan doen dat de politiek dat heeft veranderd en dat projecten nu vanuit de wmo worden betaald."

Trots
Lambert Cox duwt een keer tegen een van de drie fietsjes van een draaimolen in de Speeltuin Leonardus. Zodra de tweewielers in beweging komen, gaat er een rode lamp branden. Ondertussen vertelt de Helmonder enthousiast over de techniek en hoe kinderen daar zo op jonge leeftijd iets van meekrijgen. Op zijn gezicht een glimlach die eigenlijk alles zegt: passie, trots, plezier.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant