Volledig scherm
© SXC

Slagbomen bij spoor Helmond minder lang dicht

HELMOND - De slagbomen op vier Helmondse spoorwegovergangen gaan in de toekomst minder lang dicht. Het rijk gaat meebetalen om de zogeheten dichtligtijden omlaag te krijgen. Helmond profiteert daarmee van de grote investering van tachtig miljoen euro die maandag werd bekendgemaakt.

Vier spoorwegovergangen in het centrum van de stad komen in beeld voor verkorting van dichtligtijden: Mierlo-Hout (Hoofdstraat), bij het Kanaal, de Verlengde Stationsstraat en de Churchilllaan.

Volgens wethouder Erik de Vries (SP) is er 'een verbeterslag te maken'. "De tijd tussen het moment waarop de trein het sein geeft 'ik kom er aan' en 'ik ben er voorbij' kan korter." Ook komen er op de Helmondse stations 'aftellers'. Daarop kunnen machinisten zien op welk moment zij moeten vertrekken, om de nabijgelegen spoorwegoverwegang zo kort mogelijk afgesloten te houden.

Nu komt het geregeld voor dat spoorbomen al dicht gaan als de trein nog stilstaat bij een perron. Gemiddeld zijn Helmondse slagbomen tussen de 17 en 19 minuten per uur dicht vanwege passerende treinen. Aan de Churchilllaan loopt de tijd soms op tot 33 minuten per uur.

Lees woensdag het volledige verhaal in het ED of in de digitale krant.